Nejlepší evropské auto je z Francie. Peugeot 308

Radek Pecák Radek Pecák
3. 3. 2014 15:31
Octavia třetí generace skončila v anketě motoristických novinářů čtvrtá.
Peugeot 308.
Peugeot 308. | Foto: Peugeot

Ženeva - Ze sedmi finalistů, mezi kterými letos byly dva elektromobily (Tesla model S a BMW i3), dva rodinné hatchbacky (Peugeot 308 a Mazda 3), jeden velkoprostorový vůz (Citroën C4 Picasso), luxusní limuzína (Mercedes-Benz třídy S) a tuzemský bestseller (Škoda Octavia), se nakonec porotě ankety Car of the Year nejvíce zalíbil Peugeot 308.

Ten se tak bude celých příštích dvanáct měsíců pyšnit titulem nejlepšího evropského auta roku. Před ním v padesátileté historii ankety nejčastěji získávaly ocenění vozy značek Fiat, Ford, Volkswagen, Renault či Opel. Loni získala titul evropského auta roku sedmá generace Volkswagenu Golf.

V nejstarší odborné automobilové anketě hlasovalo 58 motoristických novinářů z evropských zemí. Soutěže se účastní modely uvedené na evropský trh v předchozím roce. Podmínkou je prodej více než 5000 kusů. O letošní titul se tedy ucházelo celkem 30 automobilů.

Octavia, která se v současné třetí generaci probojovala již do desítky nejprodávanějších evropských aut, skončila v anketě šestá. Má ještě šanci uspět v anketě o Světové auto roku, kde je rovněž mezi finalisty.

Výsledky ankety Auto roku v České republice jsou známy již téměř dva měsíce. Vítězem se stala Mazda 6.

 

Právě se děje

Další zprávy