Češi chtějí bydlet, přišly hypoteční žně

Red eko, ČTK
17. 10. 2006 10:30
Praha - Hypoték přibylo o polovinu, také stavební spořitelny oznámily novou statistiku: půjčily o pětinu víc peněz.

Za tři čtvrtiny letošního roku úvěry půjčily spořitelny na bydlení téměř 39 miliard korun, tedy o pětinu víc než loni.

Jsou tak spolu s hypotečními bankami hlavním tahounem zvyšujícího se zadlužování tuzemských domácností. Hypoteční banky za tři čtvrtletí hlásí i více než padesátiprocentní nárůst objemu nově poskytnutých hypoték.

Foto: Aktuálně.cz

Banky se předzásobují. Češi chtějí stále více dluhů - Zadlužování Čechů hned tak neskončí. Dvě největší banky si vzaly mnohamiliardové úvěry, aby mohly půjčovat peníze.

Od ledna do září spořitelny uzavřely téměř 560 tisíc nových smluv. Loni to bylo o 35 tisíc smluv méně. Ovšem čtyři ze šesti stavebních spořitelen zaznamenávají trvalý meziroční pokles přílivu nových klientů.

Infobox

Kolik se v Česku dluží

  • Zadlužení domácností u bank a finančních institucí činí 490 miliard korun
  • Podniky dluží téměř 700 miliard korun
  • V rámci spotřebních úvěrů by se letos mělo půjčit asi 100 miliard korun
  • Stejná částka bude půjčena i v rámci hypotečních úvěrů
  • Vládní dluh, který bude muset být z veřejných peněz jednou splacen, činí 903 miliard korun

Úvěry od stavebních spořitelen

Spořitelna Objem úvěrů v mld. Kč ČMSS 17,2 SSČS 6,4 Modrá pyramida 7,9 Raiffeisen 3,9 Hypo 0,36 Wüstenrot 2,9 CELKEM 38,8

Stavební spoření

Spořitelna Počet nových smluv (2006) ČMSS 210 902 SSČS 148 234 Modrá pyramida 72 740 Raiffeisen 51 373 Hypo 41 985 Wüstenrot 34 243 CELKEM 559 477

V budoucnu očekává Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) podle svého tajemníka Jiřího Šedivého stále rostoucí počet nových smluv, neboť celý systém dosud postupně vstřebává nové podmínky po novelizaci zákona v roce 2004 a snížení státního příspěvku.

"V úvěrové oblasti sázíme na setrvalý růst s ohledem na to, že na úročení úvěrů ze stavebního spoření nemá vliv současný pozvolný vzestup úrokových sazeb na celém trhu," odhadl další vývoj Šedivý.

Premiant: O téměř 200 procent

V objemu úvěrů a jejich meziročním zvyšování si již standardně nejlépe vede Hypo stavební spořitelna, které objem meziročně stoupl o více než 172 procent. Je to ovšem dáno nízkou meziroční srovnávací základnou. Druhý největší růst zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna, a to 46 procent.

Největší firma na trhu, Českomoravská stavební spořitelna, půjčila o desetinu více peněz. Daří se i ostatním spořitelnám, ty po celý rok zaznamenávají dvouciferné meziroční nárůsty objemu nových úvěrů.

Výsledky podle Šedivého ukazují, že stavební spoření splnilo svou základní funkci dostupného úvěru na bydlení. "Z pohledu AČSS je také příjemné, že přírůstky zaznamenaly bez rozdílu všechny stavební spořitelny," konstatoval.

Za rostoucími objemy stojí i nabídka, která se přiblížila hypotečním bankám. Spořitelny totiž poskytují úvěry hypotečního typu na větší částky, nebo dokonce na cenu celé pořizované nemovitosti. Například Modrá pyramida poskytla letos do konce září přes 6000 svých hypoúvěrů o celkovém objemu 4,76 miliardy korun. Meziročně objem takto půjčených peněz vzrostl o více než polovinu.

Češi dluží stále víc

Podle studie serveru Měšec má v Česku úvěr na bydlení 3,1 až 3,5 procenta lidí, což představuje celkově úvěry 300 miliard korun. Za necelých sedm let se objem hypotečních úvěrů a půjček ze stavebního spoření zdesetinásobil. Přesto jsou Češi svým zadlužením pod evropským průměrem.

Úvěry na bydlení sehrávají zásadní roli při rostoucím zadlužování českých rodin. Ty na konci srpna dlužily bankám a finančním institucím zhruba 490,6 miliardy korun. Na obyvatele připadá dluh zhruba 47 800 korun. Proti loňskému srpnu stouplo zadlužení českých domácností o více než 119 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy