Stavební spoření už netáhne, vedou fondy

Adam Junek
1. 6. 2006 11:00
Praha - Spořit si na bydlení už není pro lidi v České republice zajímavé, stále více věří investičním fondům. Uvnitř: JAK JE ROZDĚLEN MAJETEK
Stavební spoření už české zákazníky tolik neláká
Stavební spoření už české zákazníky tolik neláká | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejňuje ČSOB.

Ještě na konci loňského roku měli Češi na stavebním spoření uloženo přes 328 miliard korun. S koncem letošního března však tato suma klesla o desetinu procenta a snížila se na 327,9 miliardy. Stále však představuje stavební spoření bezmála čtvrtinu v aktivech českých domácností.

Přitom ještě mezi lety 2002 až 2003 bylo stavební spoření nejrychleji rostoucí investiční možností, chlubilo se meziročním růstem o 32 procent. Vloni už rostlo jen o 15 procent.

"Zdá se, že potenciál stavebního spoření je vyčerpán, i když je třeba připomenout, že první čtvrtletí je obecně nejslabší," uvedl pro server Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Milan Tománek. Zároveň uvedl, že naopak velký růst zaznamenaly investice do fondů.

Infobox

Jak investují domácnosti

Investiční nástroj V mld. korun Podíl v procentech

Netermínované vklady

387,1

28,3

Termínované vklady

298,2

21,8

Fondy

240,9

17,6

Stavební spoření

327,9

23,9

Penzijní pojištění

116,6

8,5

Celkem

1370

100

Ty se zvýšily o bezmála dvacet miliard na 240 miliard korun celkem. A chlubily se tak z aktiv domácností největším růstem oproti stavu na konci minulého roku, konkrétně 7,1 procenta.

"Dále lze očekávat, že poroste význam penzijního připojištění a dalších podílových fondů," míní Tománek. Dokazuje to na konkrétních číslech své banky. V podílových fondech ČSOB vzrostly vklady jen za první tři měsíce tohoto roku o bezmála pět miliard korun.

Jedna ze tří největších bank na tuzemském trhu zároveň vydala výsledky za první tři měsíce letošního roku. Pokud se odpočítají zvláštní položky, podařilo se bance zvýšit čistý zisk skoro o třetinu. Vydělala 3,6 miliardy korun. Šest set tisíc korun z toho banka získala prodejem budov v centru Prahy.

Loni za stejné období měla banka zisk 4,5 miliardy korun. Nicméně 2,2 miliardy získala ze Slovenské inkasní.

 

Právě se děje

Další zprávy