Banky už vědí:lidé si přijdou pro peníze

Dušan Klimeš
3. 10. 2006 0:00
Praha - Zadlužování Čechů hned tak neskončí. Dvě největší banky si vzaly mnohamiliardové úvěry, aby mohly půjčovat peníze. Uvnitř: ČESKÉ ZADLUŽENÍ
Foto: Aktuálně.cz

Největší banka v zemi, ČSOB, potvrdila, že využila možnosti vzít si takzvaný podřízený dluh ve výši čtyř miliard od mateřské společnosti KBC. Obdobně se zachovala i Česká spořitelna. Ta zase včera vydala podřízené dluhopisy ve výši tří miliard korun.

Obě banky se shodují na tom, že úvěrový boom bude v Česku pokračovat a že pro svoji expanzi potřebují doplnit zdroje, díky kterým budou moci vyhovět požadavkům klientů.

Významnou oblastí, na kterou se banky nyní zaměřují, jsou malé a střední firmy. K tomu přistupuje i neutuchající zájem o spotřebitelské úvěry ze strany klientů.

Infobox

Kolik se v Česku dluží:

  • Zadlužení domácností u bank a finančních institucí činí 490 miliard korun
  • Podniky dluží téměř 700 miliard korun
  • V rámci spotřebních úvěrů by se letos mělo půjčit asi 100 miliard korun
  • Stejná částka bude půjčena i v rámci hypotečních úvěrů
  • Vládní dluh, který bude muset být z veřejných peněz jednou splacen, činí 903 miliard korun

Jde o významný posun, neboť v devadesátých letech byly pro bankovní domy stěžejní půjčky pro velké korporace.

Další miliardy přijdou

O svém úmyslu půjčit si od mateřské společnosti informovala ČSOB při zveřejňování svých pololetních výsledků. K dispozici dostala čtyři miliardy do konce září a dalších osm miliard do konce roku 2007. Zároveň uvedla, že se jedná o jakési úvěrové okénko, které může, ale také nemusí využít.

"Mohu potvrdit, že v pátek bylo definitivně rozhodnuto o využití celých čtyř miliard," řekl deníku Aktuálně.cz výkonný ředitel pro komunikaci ČSOB Milan Tománek.

Podle Tománka je hlavním důvodem půjčky další expanze banky. Potenciál vidí především v úvěrech spotřebitelských, bezúčelových půjčkách na bydlení a financování malých a středních podniků.

"Vydáním dluhopisů si Česká spořitelna vytváří dostatečný prostor pro další poskytování úvěrů do všech klientských segmentů," uvedl člen představenstva České spořitelny Daniel Heler.

"V oblasti financování malých a středních podniků jsme zaznamenali desetiprocentní nárůst jen za prvního půl roku," dodává Heler.

Pryč s blbou náladou

O dobré náladě ve společnosti a důvěře v ekonomickou sílu země vypovídají i indikátory důvěry, které publikuje Český statistický úřad. Za září dosáhl souhrnný i podnikatelský indikátor druhou nejvyšší hodnotu v historii.

Není se tedy co divit, že i podnikatelé využívají tato "bohatá léta" k tomu, aby získali úvěr na své podnikání.

Na jednu stranu očekávají spotřebitelé částečné zhoršení ekonomické situace, na druhou stranu ale předpokládají, že dojde k mírnému zlepšení jejich finanční situace.

Foto: Aktuálně.cz

Spotřebitelské na špici

Chuť se zadlužovat potvrzuje i jeden z lídrů na trhu spotřebitelských úvěrů, firma Home Credit. Ta za minulý rok financovala nákupy za 6,7 miliard korun.

Celkově si v prvním pololetí firma polepšila o téměř tři procenta. Ovšem v samotném segmentu spotřebitelských úvěrů zaznamenala rapidní růst o více než dvacet procent.

Obdobně společnost vidí  i budoucnost.

"Lidé si podle nás budou půjčovat stále více. Mění se mentalita Čechů, půjčka se stává už zcela běžnou součástí rodinných financí," uvádí tisková mluvčí firmy Home Credit Andrea Dobšíková.

Foto: Aktuálně.cz

Podle ní existuje stále velký prostor pro další zadlužování. Oproti ostatním zemím EU totiž máme relativně nízkou míru zadlužení domácností v poměru k HDP.

I tato společnost, obdobně jako ČSOB či Česká spořitelna, vydala v září dluhopisy, aby byla připravena na další vlnu půjček. Stejně jako ČS vydala emisi dluhopisů v hodnotě tří miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy