Černé vlaky Leo Express už mají jízdní řád

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2012 13:20
Mezi Prahou a Ostravou bude nová společnost jezdit každé dvě hodiny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Černé vlaky mezi Prahou a Ostravou jezdit během dne každé dvě hodiny. Vyplývá to ze zveřejněného jízdního řádu, podle kterého chce nový železniční dopravce Leo Express od 9. prosince jezdit.

Již zástupci společnosti dříve oznámili, v každém směru nasadí osm spojů, v pátek večer pak ještě o jeden více.

První ranní spoj dojede do Ostravy v 7.35 a do Prahy v 7.50. To znamená, že budou ze svých výchozích stanic vyjíždět okolo půl páté ráno, jízda má totiž trvat mírně přes tři hodiny.

Poslední vlak bude (s výjimkou pátku) opouštět hlavní město v 18.29, v protisměru pak v 18.33.

Rychlejší než žlutý konkurent

Černé vlaky budou stejně rychlé jako SC Pendolino od konkurenčních Českých drah. Zvládnou tak hlavní železniční trať za kratší čas než ostatní spoje státního podniku nebo žluté soupravy, které provozuje soukromý konkurent RegioJet.

Podle původních plánů měl Leo Express vstoupit na české koleje právě v prosinci, až začne platit jízdní řad 2012/2013. Tento týden ale šéf společnosti Leoš Novotný připustil, že pokud dopravce získá povolení od Drážního úřadu, vyjedou první vlaky již v průběhu listopadu.

Jak ale sdělil mluvčí skupiny Petr Kopáček, v takovém případě by až do zmiňovaného 9. prosince vysílali méně vlaků, zhruba dva až čtyři v každém směru.

Připravte se na povinné rezervace

Stejně jako ve žlutých vlacích nebo v SC Pendolino nebudou moci cestující za jízdy postávat v uličkách či na chodbě u dveří - dovnitř se dostanou pouze ti, kteří si koupí místenku. 

Je to mimo jiné proto, že pasažéry budou za jízdy obsluhovat stevardky nebo stevardi, kteří by jinak nemohli vagonem procházet.

Leo Express chystá nástup na české koleje rok a čtvrt poté, co na stejnou trasu nasadila vlaky společnost RegioJet Radima Jančury. Ten v počátcích vypravoval v každém směru tři spoje, postupně jejich počet rozšiřuje.

Fotogalerie: Černý vlak poprvé vyjel, zatím bez lidí:

Podívejte se, jak budou soupravy dalšího soukromníka vypadat:


 

Právě se děje

Další zprávy