Ceny v eurozóně rostly o 0,9%, před krizí to byly 4%

Ekonomika Ekonomika
5. 1. 2010 12:35
Inflace v zemích platících eurem rostla podruhé za sebou.
Ceny se vrátily k růstu po půlročním poklesu.
Ceny se vrátily k růstu po půlročním poklesu. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Nejvýš za posledních deset měsíců vystoupala míra inflace v zemích, které platí eurem. Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu se ceny v eurozóně zvýšily v prosinci o 0,9 procenta v porovnání s koncem roku 2008. Ještě v listopadu rostly o  0,5 procenta.

Směr vývoje inflace se v eurozóně změnil po téměř půlročním poklesu. Tento růst naznačuje, že kurz ven z hospodářské recese už by se nemusel měnit.

"Inflace by měla v následujících měsících nadále růst především díky vyšším cenám energií," řekl agentuře Reuters analytik Clemente de Lucia z francouzské skupiny BNP.

Tento růst však podle něj bude omezený rostoucími tlaky na pokles takzvané jádrové inflace, tedy vývoje cen očištěného o regulaci cen a administrativní opatření. Jádrovou inflaci stlačí především slevy, které obchodníci nabízejí, aby zlákali váhající zákazníky k nákupům.

Nárůst v posledních dvou měsících loňského roku nemůže konkurovat létům před krizí. Například v roce 2008 stouply ceny v eurozóně o historická čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy