Polovina Slováků si myslí, že euro přineslo zdražení

jem
8. 12. 2009 14:20
Slováci si myslí, že kvůli euru platí víc, ale stejně jsou s ním spokojení
Foto: snb.sk

Bratislava - Průzkum slovenského veřejného mínění přinesl paradoxní výsledek: tři čtvrtiny lidí hodnotí přijetí eura kladně, přestože si více než polovina z nich myslí, že se kvůli němu zvedly ceny.

Dvě pětiny Slováků si navíc stěžují na obtížnou manipulaci s drobnými mincemi. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Focus.

"Slovenští občané přijali euro pozitivně, a to navzdory tomu, že vidí některá jeho negativa. Například mají pocit, že se ceny zvýšily," interpretovala výsledky výzkumu Oľga Gyárfášová analytička Institutu pro veřejné otázky, jež se na výzkumu podílel. "Když to ale všechno podtrhneme a sečteme, je ten výsledek velmi pozitivní," shrnula před novináři.

Podle Gyáfášové je růst cen v souvislostí do Evropské měnové unie pouze subjektivním pocitem Slováků. Ceny by prý rostly tak jako tak. Podle dřívějších analýz slovenského Institutu pro finanční politiku při ministerstvu financí neměl přechod na euro i při dopadu světové hospodářské krize na vývoj slovenských cen zboží a služeb vliv.

Jednoduše řečeno: Slovákům na euru vadí vyšší ceny, špatně rozeznatelné mince, (zejména jedno a dvoucenty dělají důchodcům problémy) a těžší peněženky, ale stejně jsou rádi, že jej mají. 
 

 

Právě se děje

Další zprávy