Ceny opět zamířily mírně vzhůru, deflace skončila

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 12. 2009 9:40
Statistici zjistili v listopadu nárůst spotřebitelských cen o 0,2 procenta za měsíc a o 0,5 procenta za rok.
Potraviny zdražily poprvé po devíti měsících.
Potraviny zdražily poprvé po devíti měsících. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Poprvé od letošního března se ceny zboží přestaly propadat. Po dlouhých měsících takzvané deflace se v listopadu zhouply směrem vzhůru. I když jen mírně.

Podle údajů Českého statistického úřadu to bylo o 0,2 procenta. A kladný je i vývoj v porovnání s loňským listopadem - ceny v obchodech byly o půl procenta vyšší.

"V dalších měsících se pravděpodobně nevrátíme do meziroční deflace. Nevidíme k tomu důvod. Faktem je, že nárůst cenové hladiny může promlouvat do rozhodování ČNB o sazbách," komentoval vývoj Tomáš Volf, analytik společnosti Citco.

Pro Čechy, kteří většinou šetří na všem, jen ne na jídle, je důležitá zpráva, že tento obrat způsobil růst ceny potravin a nealkoholických nápojů, ale i dopravy. Pohonné hmoty totiž od října podražily o 3,7 procenta a ceny jídla o 0,5 procenta. Právě ceny jídla plných devět měsíců v řadě klesaly.

V porovnání s loňským rokem však potraviny i nadále stojí méně. Propad ceny se sice zmírnil, ale vývoj mířil směrem dolů už dvanáctý měsíc po sobě.

Nejvíc zlevnilo od listopadu roku 2008 běžné pečivo, jehož cena se snížila o 31,3 procenta. Hospodyňky také letos zaplatí méně za nákup před pečením vánočního cukroví. Mouka je totiž levnější o 29,2 procenta, mléko o 13,6 procenta a jedlé oleje o 12,7 procenta.

Na druhou stranu však letos lidé zaplatili více za ubytování. Nejvíc vzhledem k pokračující deregulaci vyskočila cena regulovaných nájmů. Města a obce, které postupně vyrovnávají cenu bydlení ve svých bytech podle povinného vzorce postupné deregulace, k loňské částce přirazili 27,5 procenta.

Tržní nájemné se oproti tomu zvýšilo jen o 5 procent. Stoupala však i čísla na účtech za elektřinu, teplo i vodné a stočné.

Zároveň s cenami ale v letošním roce neustále rostly i platy, jak minulý týden informoval statistický úřad, lidé by tedy neměli návrat inflace do kladných čísel nijak výrazně pocítit.

V mírném tempu poroste podle odborníků inflace i dál. "Spotřebitelské ceny se vyvíjejí plně v souladu s našimi odhady. Inflaci za celý rok 2009 čekáme 1,1 procenta. V příštím roce pak čekáme v průměru růst spotřebitelských cen o 2,1 procenta, ten ovšem půjde na vrub především regulovaným cenám a administrativním změnám. O poptávkových inflačních tlacích nemůže být stále řeč," konstatoval Michal Brožka z Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy