Celníci porazili Kaufland v boji o vodku

Tomáš Fránek
16. 4. 2008 23:40
Soud rozhodl: celníci měli právo zabavit zboží
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Celníci v hypermarketu Kaufland v Hodoníně zabavili láhve s vodkou. Důvod? Nebylo jasné, zda je obchodník řádně zdanil.

Obchodní řetězec se proti postupu celníků ohradil, Nejvyšší správní soud však rozhodl, že Celní ředitelství v Brně postupovalo podle práva.

Důležitý verdikt

Spory o zabavený alkohol vede přitom řetězec už přes dva roky, celníci při kontrole spotřebních daní zabavovali v obchodech láhve po celé zemi.

Rozhodnutí soudů se v některých sporech přiklonilo na stranu Kauflandu, v některých naopak dalo za pravdu celníkům. Proto je verdikt Nejvyššího správního soudu velmi důležitý.

Celníci měli v Hodoníně při kontrole pochybnosti o zdanění nápoje pod názvem Vodka, Tradiční jemná lihovina. Kaufland podle nich neprokázal, že vodku zdanil podle zákona o spotřebních daních. Celníci proto přímo v hypermarketu v Hodoníně zajistili 33 láhví vodky.

Krajský soud v Brně ale rozhodl, že rozhodnutí celníků je nicotné, tedy neplatné a celníci neměli vůbec pravomoc v této věci rozhodovat.

S tím ale celní ředitelství nesouhlasilo a poslalo stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Senát Nejvyššího správního soudu pod vedením soudkyně Miluše Doškové stížnosti vyhověl. "Rozhodnutí žalovaného ani celního úřadu nejsou nicotná, neboť celní orgány byly v dané věci oprávněny rozhodovat o zajištění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních," uvedli soudci v rozhodnutí.

Až k Ústavnímu soudu

Pokud by takovou pravomoc neměli, vedlo by to podle soudu až k absurdním důsledkům.

"V podstatě znemožňovaly efektivní okamžitou kontrolu spotřební daně (např. v situaci, kdy pracovník celní správy kontroluje - a zastavuje - dopravní prostředky přepravující vybrané výrobky na pozemních komunikacích)," rozhodli soudci.

Nejvyšší správní soud už přitom spory Kauflandu a celníků neřeší poprvé. V jednom typů sporů dokonce Kauflandu vyhověl a rozhodl, že se proti zabavení alkoholu může řetězec bránit u soudu.

Část soudů totiž žaloby Kauflandu zamítla s tím, že se u soudů proti počínání celní správy v případě kontroly spotřebních daní vůbec bránit nemohou.

Kaufland si stěžoval také u Ústavního soudu, ten ale jeho stížnost zamítl s tím, že řetězec ještě nevyčerpal všechny možnosti obrany.

Kaufland vede na tuzemském trhu co do počtu hypermarketů, na začátku letošního roku měl 84 prodejen.

 

Právě se děje

Další zprávy