Kaufland předražoval nákupy. Pokutě se ale ubránil

Tomáš Fránek
28. 3. 2008 12:10
Rozhodnutí inspekce se nedá přezkoumat, uznal soud
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Česká obchodní inspekce nedostála své povinnosti a jasně nevyložila, proč pokutovala obchodní řetězec Kaufland.

ČOI totiž pokutu 100 tisíc korun vystavila za to, že firma účtovala lidem více, než měla.

Nejvyšší správní soud ale kvůli tomu, že inspekce řádně nezdůvodnila výši pokuty, dal za pravdu obchodnímu řetězci.

"Rozhodnutí inspekce jsou nepřezkoumatelná, neboť z nich nelze poznat, jaké skutečnosti byly podřazeny pod výše uvedená kritéria pro určení výše pokuty (povaha protiprávního jednání a rozsah jeho následků) a jaké závěry ohledně výše pokuty z nich byly vyvozeny," rozhodl Nejvyšší správní soud.

Soudci tak potvrdili verdikt Městského soudu v Praze. Ten sice konstatoval, že Kaufland neúčtoval ceny správně, ale vytkl inspekci rovněž špatné zdůvodnění.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více o sporech Kauflandu:
Supermarkety Kaufland slaví. Úřady jsou na ně krátké
Brněnský Kaufland stojí bez platného povolení

Předražený nákup

Pokutu 100 tisíc korun inspekce vyměřila za porušení zákona o ochraně spotřebitele. Kaufland ve svých provozovnách v Praze a ve středních Čechách neúčtoval správně ceny při prodeji výrobků.

Při kontrolách na pěti provozovnách Kauflandu byly zjištěny čtyři případy nesprávného účtování s celkovým poškozením nakupujících o 291,50 korun.

Vysoušeč vlasů byl umístěn v regálu se slevou na výrobky, na kterém bylo uvedeno "jednotná cena 300 korun", avšak účtován byl nesprávně cenou 555 korun. V případě čokolád Ritter byl spotřebitel informován o akční ceně čokolád, avšak účtována mu byla jiná - vyšší - cena.

Kaufland inspekci zažaloval, u Městského soudu v Praze uspěl. A stížnost inspekce nyní zamítl i Nejvyšší správní soud.

Úspěšný obchodník

"Samotné skutečnosti, že bylo účtováno v neprospěch spotřebitele a chyběly informace důležité pro spotřebitele při používání prodávaných výrobků, však nelze pro úvahy o konkrétní výši uložené pokuty již vzít v potaz," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Česká obchodní inspekce se tak bude muset vzhledem k tomu, že její rozhodnutí bylo zrušeno, věcí znovu zabývat a své rozhodnutí řádným způsobem odůvodnit.

"Při stanovení výše pokuty bude třeba, aby inspekce přihlédla a zabývala se zákonem stanovenými kritérii a uvedla, na základě jakých úvah rozhodla o výši pokuty," dodala Dostálová.

Společnost Kaufland se s českými úřady soudí velmi často.

A taky úspěšně. Od začátku roku soudy v Brně a Ostravě firmě vyhověly v pěti případech, kdy rozhodnutí úřadů zrušily pro vady řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy