Odboráři z Plusu protestovali v Mostě

dkl, ČTK
17. 8. 2006 16:00
Praha - Před prodejnou firmy Plus v Mostě na Višňové ulici se sešlo několik desítek lidí kvůli protestní akci. Důvodem je diskriminace zaměstnanců, kterou podle odborů provádí management firmy.
Demonstrace zaměstnanců obchodů Plus-Discount začala v Mostě ve čtyři hodiny odpoledne.
Demonstrace zaměstnanců obchodů Plus-Discount začala v Mostě ve čtyři hodiny odpoledne. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Řetězec Plus-Discount podle nich porušuje pracovněprávní předpisy, dochází k diskriminaci a ponižování zaměstnanců. Proto byla na čtvrteční čtvrtou hodinu svolána protestní akce.

Na místě se sešlo asi padesát zaměstnanců firmy Plus. Na sobě měli bílá trička s nápisem "Protest".

Ve svém prohlášení odboráři uvádějí, že odmítají povýšenecké jednání ze strany nadřízených pracovníků. Jsou podle svých slov vnímáni jako spotřební zboží nevalné ceny. Jsou prý zaměstnavatelem upláceni za to, že ukončí svoji působnost v odborech.

Odmítají i neodůvodnitelnou šikanu, "jako když jsou například nuceni nožíkem vyškrabovat rašící trávu na parkovišti před obchodem jen proto, že přijede německé vedení".

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Chybí smlouva

K zásadním výtkám patří i to, že se odbory a zaměstnavatel nedohodli na kolektivní smlouvě.

"Kolektivní smlouva byla téměř hotova, když firma začala ustupovat od podpisu s odůvodněním, že není na tuto smlouvu připravena," říká šéf odborů ve společnosti Plus Petr Pazdera.

Vedení firmy jakoukoli kritiku na svoji adresu odmítá. "Jednat chceme u kulatého stolu, nikoliv na ulici před prodejnou," prohlásil André Rinnensland, jednatel společnosti Plus.

"Jsme jediným diskontním řetězcem, který jednoznačně projevil vůli uzavřít kolektivní smlouvu. Naší hlavní zásadou je pečlivé dodržování zákonných norem ve všech zemích, ve kterých podnikáme. Důsledně dbáme na to, aby všichni zaměstnanci firmy pracovali v optimálních podmínkách odpovídajících povaze a velikosti mezinárodní společnosti, jakou Plus je," dodal Rinnensland.

Není to poprvé

Odboráři se dostali do křížku s vedením společnosti Plus-Discount již loni. Odborový svaz tehdy obvinil šéfy diskontního řetězce, že se nevybíravým způsobem snaží překazit fungování odborové organizace v této obchodní firmě a nepohodlných odborářů se zbavují například pomocí nebývale tučného odchodného či různých výhrůžek.

Vedení Plus-Discount tehdy obvinění odborářů odmítlo.

"Je to spontánní akce zaměstnanců společnosti Plus, kterým došla trpělivost a chtějí takto upozornit na svůj problém," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda odborové organizace Petr Voslař.

"My víme, jak se management staví ke kolektivní smlouvě, proto tuto akci plně podporujeme," dodává Voslař.

Veronika Lhotská s dcerou Denisou přijely do Mostu z Chomutova.
Veronika Lhotská s dcerou Denisou přijely do Mostu z Chomutova. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle něj je těžké odhadnout počet účastníků. Celou akci pořádají sami zaměstnanci firmy Plus-Discount, a ti také musí vědět, kolik jich přijde.

Stejně nejasné je zatím to, jak bude celá akce organizována a jak bude protest vypadat.

"Podrobnosti veřejnosti i médiím včas sdělíme, nyní však nechceme do příprav nijak zasahovat a zavázali jsme se, že nic neprozradíme," říká k tomu Petr Voslař.

Chyby v celém odvětví

Plus-Discount však není jediným řetězcem, který se ke svým zaměstnancům nechová fér. Podle údajů Ekologického právního servisu (EPS) inspektoráty práce za posledních 12 měsíců zjistily u sedmi největších obchodních řetězců 627 případů porušování pracovněprávních předpisů.

Hypermarkety například svým zaměstnancům neposkytují zákonem stanovenou přestávku na jídlo, aspoň dvanáctihodinový odpočinek mezi dvěma směnami a ani povinný odpočinek v týdnu.

Podle EPS inspekce odhalila i nadměrné nařizování práce přesčas, špatné zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, uvádění nesprávných údajů do zápočtového listu či nesrovnalosti ve vedení evidence docházky.

Protestu se zúčastnilo okolo padesáti lidí. S mnohými prodavačkami přišly i jejich děti.
Protestu se zúčastnilo okolo padesáti lidí. S mnohými prodavačkami přišly i jejich děti. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Společnost Plus-Discount letos na jaře v Česku provozovala 121 diskontních prodejen a její vedení plánuje v nejbližších třech až pěti letech počet obchodů zdvojnásobit. Investice do rozšiřování sítě a jejího logistického zázemí mají přesáhnout sedm miliard korun.

Skupina Tengelmann, která v Česku kromě diskontních obchodů Plus provozuje i hobbymarkety Obi, loni s tržbami 19 miliard korun, mezi deseti největšími obchodníky obsadila šesté až sedmé místo, o které se dělila s obchodním řetězcem Globus.

 

Právě se děje

Další zprávy