Řetězec Plus se musí o jméno podělit s dovozcem aut

Tomáš Fránek
16. 10. 2007 12:04
Diskont si stěžoval, ale úřad značku odmítl vymazat
Foto: Plus Discount

Brno - Kdo má právo býti Plus? Společnost Plus Discount, třetí největší provozovatel diskontních prodejen v Česku, si myslela, že jen ona. Ale myslela si to špatně. Neuspěla totiž se svou snahou zakázat dovozci aut Volkswagen, aby si zaregistroval ochrannou známku Plus.

Známku Plus s modrými písmeny a ve žlutém rámečku zapsal tuzemský Úřad průmyslového vlastnictví pro společnost Import Volkswagen Group. Ta si známku zapsala pro vydávání časopisu.

My jsme Plus

To, že úřad známku zapsal, se ale nelíbilo majitelům řetězce Plus.

Podle zástupců firmy si totiž zákazníci v Česku se slovem Plus spojují především diskontní obchody společnosti a tím, že úřad zapsal značku i pro další firmu i když v jiném oboru, bude firma poškozena.

A úřadu předložila například výsledky vyhledávání slova Plus a diskont na internetu, které podle ní dokazují, že lidé si značku Plus spojují především s obchody firmy.

"Existence obchodního řetězce "Plus" je v České republice všeobecně, a tedy i správnímu úřadu známa," uvedli zástupci firmy v žádosti o vymazání "konkurenční" známky z registru.

To však úřad odmítl, odvolání firmy zamítl také šéf úřadu Karel Čada.

Značky se nespletou

Podle úřadu totiž slovo Plus je běžné označení výrobků nebo služeb. A úřad spočítal, že v rejstřících ochranných známek po celém světě je zapsáno přes 1200 ochranných známek obsahující slovo Plus.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A nemůže dojít ani k záměně značky Plus používané diskontním řetězcem a dovozcem Volkswagenů.

"Celkový vzhled porovnávaných označení je různý," uvedl v rozhodnutí šéf úřadu Čada s tím, že ochranné značky nejsou ani shodné, ani podobné a u spotřebitelů vyvolávají rozdílný dojem.

Po zamítavém rozhodnutí úřadu, který novou ochrannou známku pro společnost  Import Volkswagen Group zapsal do registru minulý týden, se ještě může společnost Plus Discount bránit u soudu.

Plus Discount nyní v Česku provozuje 136 prodejen, za poslední známý rok mu klesaly tržby i zisk.

Loni firma ohlásila velkou expanzi s tím, že chce do roku 2010 počet obchodů zvýšit na 250.

Podle některých informací ale německý majitel řetězce vyjednává o prodeji českých prodejen.

 

Právě se děje

Další zprávy