Panické nákupy vyhnaly burzu k rekordu

Michal Najman
15. 6. 2006 17:51
Praha Po sérii propadů dnes pražská burza obrátila a dosáhla na rekordní hodnotu. Hlavní index PX si připsal 7,3 procenta a zavíral na 1277 bodech.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters

Maximálních hodnot dosahovala burza okolo půl čtvrté, kdy PX vystoupal na hodnotu 1283 bodů. Burza poté sice trochu klesla, přesto se jednalo o nejsilnější růst za posledních 12,5 roku.

Lepší výsledky se na burze dály pouze v jejích úplných počátcích na podzim roku 1993.

"Přeprodaný" trh

Mezi hlavní důvod dnešního růstu patří podle Bohumila Pavlici, analytika společnosti BH Securities "přeprodanost trhu".

Budova Burzy cenných papírů Praha
Budova Burzy cenných papírů Praha | Foto: PSE

"Obchodníci v minulosti hodně prodávali a dnes začali panicky uzavírat své krátké pozice a nakupovat ve velkém. Jelikož na trhu chyběla nabídka, ceny se zvedaly nahoru rychleji než obvykle," vysvětlil Pavlica.

Ceny některých titulů zůstávají podle něj i po dnešním růstu na lákavé úrovni .

"Dalším důvodem pro enormní růst byla i celková nálada na zahraničních trzích, které také zavíraly vysoko," uvedl Viktor Reischig ze společnosti Patria Finance.

Pro tento argument hovoří i poměr domácích a zahraničních obchodníků, kdy zájem ze zahraničí činil dle Pavlici 70 80 procent celkové poptávky.

Hlavní tahouni

Nejvíce ze všech, a to růst o 13 procent, zaznamenaly akcie Unipetrolu. Zahanbit se nenechaly ani akcie společnosti ČEZ (+ 10 procent) a Komerční banky (+11 procent).

Akcie společnosti ČEZ se staly také nejprodávanější, když zaznamenaly objem obchodů za 2,7 miliardy korun.

Dařilo se však téměř všem titulům, průměrný nárůst činil téměř 3 procenta.

Jediný, kdo zůstal na svých hodnotách a dokonce trošku poklesl, byl Philip Morris.

Co nás čeká zítra?

V odhadu budoucího vývoje se analytici mírně rozcházejí.

"Trh se uklidní a nebude zaznamenávat tak výrazné výkyvy a skoky. Předpokládám však další růst, prostor pro něj tu ještě je," uvedl Pavel Hadroušek, makléř Finační skupiny Fio.

Naproti tomu Bohumil Pavlica očekává krátkodobý pokles.

"Pokles nastane, ale ne na původní hodnoty, v příštích několika dnech bude činit cca 2 procenta. Poté již nastane uklidnění a trh začne růst," dodal Pavlica.

"Pokud dnes americká burza zavře na vysokých hodnotách, růst bude pokračovat zítra dopoledne i u nás. Odpoledne by se však měl s největší pravděpodobností růst zastavit a nastane mírný pokles," předpovídá Reischig.

 

 

Právě se děje

Další zprávy