Ceny akcií se prudce propadly

mih, Red Eko
8. 6. 2006 16:30
Praha - Akciový trh pražské burzy se propadl. Reagoval tak na globální trend. Ceny akcií totiž klesají na většině světových burz.

Index trhu PX přišel při dnešním obchodování o bezmála čtyři procenta a zakončil pod hodnotou 1250 bodů. Tak nízko byl naposledy v srpnu loňského roku.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ zaznamenaly na počátku obchodování ohromný propad o více než šest procent. Zakončily pak s propadem o 5,7 procenta níže, když se obchodovaly za 616 korun.

Největší propad dnes prožil Unipetrol, když cena jeho titulů spadla o 6,3 procenta. S vysokým propadem se pak potýkaly také například Zentiva, Český Telecom nebo Komerční banka. Nejúspěšnější byla CETV s poklesem o necelé procento.

Prudké poklesy hlásily také zahraniční akciové trhy.

"Mezi hlavní příčiny výprodejů patří očekávání, že své úrokové sazby tento měsíc zvýší centrální banky v USA i Evropské unii," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Evropská centrální banka naplnila očekávání ekonomů a zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Sazby se tak ocitly na nejvyšší úrovni od roku 2003. 

K propadu akcií přispívají trvající obavy obchodníků ze zpomalení výkonu americké ekonomiky.

Celoevropský index oslabil o téměř dvě procenta. Rakouský index ATX byl níže o 3,8 procenta, ruské akcie o 3,7 procenta, maďarský trh o 2,5 procenta a německý index DAX 30 odepisoval 1,9 procenta. Hlavní Dow Jonesův index amerického trhu poprvé od března uzavřel pod klíčovou hranicí 11 000 bodů, hlavní index japonské burzy Nikkei zažil nejhlubší propad za poslední rok.

Situace na českých trzích podle ekonoma Pikory nesouvisí s nejistou situací po volbách. "Jde o celosvětový problém," řekl.

Povolební panika se na burze projevila pouze v pondělí ráno, kdy podle očekávání oslabily akcie i koruna. Index pražské burzy PX si dočasně pohoršil o dva procentní body. Uzavírací pondělní hodnota však byla už jen o půl procentního bodu pod páteční úrovní.

 

Právě se děje

Další zprávy