Pražská burza má za sebou černé úterý

Adam Junek, Marek Odstrčilík
13. 6. 2006 17:00
Praha - Pražská burza se dnes propadla na své roční minimum. Propady postihly i další evropské akciové trhy.

Nejvíce si dnes pohoršily v Praze akcie společnosti Orco, když oslabily o bezmála devět procent. Těžký den za sebou mají také tituly nejobchodovanějších firem, tedy ČEZ, Zentiva a Unipetrol. Jejich ztráty se pohybují mezi čtyřmi a sedmi procenty. A ještě krátce před koncem obchodování to pro ČEZ vypadalo ještě hůř, jeho akcie se obchodovaly za 526 korun, což představovalo propad téměř jedenáctiprocentní.

Prudce padají i evropské akcie a to v reakci na dramatický pokles amerických a asijských akciových trhů. Německý index DAX tak například ztratil 1,3 procenta, panevropský FTSEurofirst 1,6 procenta.

Může za to Amerika

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance se burzy propadají v podstatě v celém rozvinutém světě. "Globální propady burz byly odstartovány ne náhodou skoro ve stejný okamžik, kdy dolar začal výrazněji posilovat k euru. Obojí má totiž společného jmenovatele: přesvědčení rostoucího množství investorů, že v USA i v eurozóně se budou dál zvyšovat úrokové sazby, přičemž v USA porostou ještě rychleji než v Evropě," řekla Šichtářová.

"Rostoucí úrokové sazby v USA sice pomáhají dolaru proti euru, ale zároveň vzbuzují obavy, že zdražující se kapitál bude nepříznivý pro podniky, podepíše se na jejich ziskovosti, a tím pádem i na cenách akcií," dodala Šichtářová.

"Rozhodně to není jen česká záležitost, výsledky českých firem jsou v souladu s očekáváními. Jde o globální jev. Kromě zvyšování úrokových sazeb má na propady vliv také zpomalování globální ekonomiky," doplňuje Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Burza se uklidní

Hlavní pražský index PX se dostal o čtyři body pod 1170 bodů, což je o tři procenta horší výsledek než ve stejný den před rokem. Propad původně hrozil být ještě větší, nicméně ke konci obchodování využili někteří investoři razantní pokles cen akcií k nákupům.

Proč však pražská burza letí dolu pomaleji než západoevropské burzy? "V Česku není tradice dlouhodobého držení akcií, a tak většina domácích investorů kupuje akcie spíše spekulativně než dlouhodobě," vysvětlil Vladimír Pikora z Next Finance. "Navíc jich mnoho na nákup akcií používá úvěry, a tak i při malých poklesech rychle prodávají," doplnil.

Je možné prudké propady čekat i v dalších dnech? "Předpokládáme, že tato panika brzy odezní. Česká ekonomika je v dobré kondici, což dokáží v brzké době další makroekonomické ukazatele. Pak se trh vrátí k růstu," míní Michl.

 

Právě se děje

Další zprávy