Boj s recesí: Přeplatky na DPH se vrátí rychleji

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 2. 2009 11:31
Kdo zaplatil příliš mnoho na DPH, dostane peníze zpátky až za 15 dní. Ale jen pokud podal přiznání elektronicky.
Finanční úřady začnou vracet přeplatky už příští týden.
Finanční úřady začnou vracet přeplatky už příští týden. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - O dva týdny dřív, než byli v minulosti zvyklí, dostanou podnikatelé a podniky zpět na svůj účet přeplatky na dani z přidané hodnoty. Namísto třiceti dní od podání přiznání mohou peníze dostat už za patnáct dní. Ale pouze za určitých podmínek.

„V případě, že bude žádost podána elektronicky a finanční úřad nebude mít pochybnosti o správnosti údajů v daňovém přiznání, zkrátí se lhůta vracení," upozornil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Právě ministerstvo nařídilo daňové správě, aby s vracením nadměrných odpočtů DPH začala už příští týden. Rychlejší vracení přeplatků je také součástí Národního protikrizového plánu.

„Jedná se o významný nástroj podpory podnikatelů a podniků, který jim umožní dřívější přístup k hotovostním prostředkům. Podpoříme tím také větší využívání elektronické komunikace s úřady," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Už není zapotřebí nic stahovat

Daňové přiznání se nyní u DPH podává elektronickou cestou jinak než v minulosti. Zatímco dřív museli uživatelé stáhnout a nainstalovat potřebnou aplikaci, nyní jim stačí pouze se připojit na internet.

„Nyní dochází ke zpracování daňového přiznání u daně z přidané hodnoty na serveru ministerstva financí, což výrazně snižuje technické nároky na počítač uživatele a umožňuje rychlejší zpracování zadávaných údajů," vysvětlil Jakob.

Daňové přiznání elektronickou cestou mohou plátci DPH podávat na stránkách České daňové správy.

Přeplatky na DPH se vrací jednou za čtvrt roku, finanční úřad má na jejich odeslání podle zákona 30 dní od podání příslušného daňového přiznání.

V každém čtvrtletí putuje zpět do pokladen podniků i podnikatelů 60 až 70 miliard korun. Za celý loňský rok takto vrátily finanční účty 257 miliard korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy