Tlustý je opět proti vládě, navrhuje nižší nepřímé daně

Petr Holub
10. 2. 2009 0:11
Tlustého návrh: Snížit DPH z 19 na 15 procent
Neděláte nic, to přijde dráž než mé návrhy, říká poslanec Tlustý.
Neděláte nic, to přijde dráž než mé návrhy, říká poslanec Tlustý. | Foto: Ondřej Besperát

Blogy o krizi:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý dal opět najevo, že půjde ve sněmovně znovu proti zájmům vlády.

Hodlá podpořit návrhy, které na program schůze dávají opoziční socialisté.

Důvod? Tlustý vyčítá vládě, že nic nedělá pro to, aby co nejvíce omezila dopady světové hospodářské krize.

"Naše firmy utrpěly za posledních dvanáct měsíců zničující ztráty. Nejdříve růstem cen energií, pak růstem kursu koruny, nakonec ztrátou exportních příležitostí," shrnuje obtížnou situaci české ekonomiky bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Proto je podle něho nutné něco proti krizi udělat. "Vláda vsadila na nečinnost a bagatelizaci problémů," stěžuje si Tlustý, který se rozhodl podpořit opoziční návrhy na snížení nepřímých daní. "Je třeba pomoci rychle," vysvětluje poslanec.

Tři jednou ranou

Příležitost dostane možná už v nejbližších dnech, kdy má sněmovna ve třetím čtení projednat návrh poslance ČSSD Milana Urbana na snížení spotřebních daní z benzínu o 2,50 koruny za litr a z nafty o dvě koruny za litr.

"Tím se sníží nejen ceny pohonných hmot, ale také zboží, které se dopravuje po silnici a železnici," předpokládá poslanec.

Zároveň je ve hře snížení daně z přidané hodnoty. Sněmovna bude ve třetím čtení projednávat vládní novelu, která má zrušit DPH u zboží dováženém turisty ze zemí mimo Evropskou unii.

Minulý pátek však sociální demokrat Bohuslav Sobotka načetl pozměňovací návrh, podle kterého se sníží dolní sazba DPH z devíti na šest procent.

Přidal se i Tlustý, který navrhl snížit horní sazbu z 19 na 15 procent.

Krize je zlatá muška

Všechny návrhy odsoudil ministr financí Miroslav Kalousek, který vypočetl, že Urbanův návrh sníží státní příjmy o 10-15 miliard, Sobotkův zásah přijde na 20 miliard a Tlustého na 50 miliard.

Z pohledu státu prý tato opatření proti krizi udělají víc škody, než užitku: "Zlatá ekonomická krize, to je muška jenom zlatá proti parlamentní vichřici," prohlásil Kalousek..

Návrhy přesto mají dobrou šanci, aby ve sněmovně uspěly.

Spojenectví rebelů z ODS a opozice se osvědčilo už minulé úterý, když hlasy poslanců ČSSD a KSČM doplnili vedle Tlustého občanští demokraté Jan Klas, Jan Schwippel a Juraj Raninec.

Společně prosadili, že se novela o spotřebních daních projednala minulý pátek, kdy také společně odmítli návrh poslance ODS Pavla Hrnčíře, aby se návrh vrátil výborům.

Stejných 101 hlasů může pomoci při definitivním hlasování o škrtech ve spotřebních daních v tomto týdnu.

Komplikovanější jsou vyhlídky u snižování DPH. Sociální demokraté se obávají snížení horní sazby.

"Je to přece jen hodně peněz," míní jejich ekonomický expert Jiří Havel.

Tlustý naopak váhá u dolní sazby. Nikdo však nevylučuje případný kompromis.

Hůře, nebo pozdě

Premiér Mirek Topolánek odsoudil Tlustého aktivitu s tím, že ekonomice pomoci nechce.

Chce se prý pomstít za to, že přišel o funkci ministra: "Vlastimile, čím hůře, tím lépe," oslovil svého soka.

Tlustý trvá na tom, že už tváří v tvář krizi není možné čekat. "Vláda má výlučně opožděné reakce a něco udělá, až bude pozdě," upozorňuje, že kabinet se ještě neshodl ani na konceptu protikrizových opatření, natož aby je předložil sněmovně v podobě konkrétních zákonů.

Stejně málo aktivní je podle něho opozice, která má ve sněmovně jen shodou okolností zákony, které se dají proti krizi využít.

Daň za nečinnost 100 miliard

Výpadek daní navíc podle Tlustého neohrožuje rozpočet tolik jako vládní nečinnost: "Bude nás stát nejméně sto miliard korun."

Připomíná tím, že schválený deficit rozpočtu dosahuje 38 miliard. Po prvních úpravách se deficit zvýšil na 73,4 miliardy, přitom se v příjmech rozpustily všechny ministerské rezervy ve výši 40 miliard.

"Peníze, které se mohly využít na investice a pomoci proti krizi, půjdou na provoz státních úřadů," glosuje novou verzi rozpočtu Tlustý.

"Deficit za 73 miliard je přitom úsměvné číslo, protože počítá s ekonomickým růstem o jedno procento," míní Tlustý a připomíná, že žádná z významných institucí nevylučuje propad o několik procentních bodů pod nulovou hranici.

"Dnes nikdo nemůže říct, jestli bude schodek 100 nebo 140 miliard jen kvůli výpadku příjmů," dodává Tlustý. Propad podle něho nemusel být tak velký, kdyby vláda firmám včas pomohla.

 

Právě se děje

Další zprávy