Bezpečí internetu zvýší i největší banka

Dušan Klimeš
31. 8. 2006 17:30
Praha - Bezpečnost elektronického bankovnictví posiluje i ČSOB. Mimo jiné hodlá vylepšit SMS ověření, jež používá už několik let.
Foto: Aktuálně.cz

Dosud klienti banky potvrzovali své operace přes internet pomocí speciálně vygenerovaného kódu, nyní budou zřejmě muset užívat speciální SMS kód i pro samotný přístup k účtu.

"Vždycky jde o to, jak moc je klient ochoten vzdát se svého soukromí kvůli vyšší bezpečnosti," uvedl generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek. "Zpřísnění bezpečnostních pravidel plánujeme už delší dobu a poslední kauza s účty u Komerční banky na naše plány neměla žádný vliv," dodal.

Dvě cesty

Nyní se se uvnitř banky diskutuje o dvou variantách nového systému.

Jednou z nich je ta, že použití kódu už pro přístup k účtu bude dobrovolné a klienti o ni budou muset banku požádat. "Druhou variantou je, že tuto povinnost budou mít všichni klienti. Avšak budou mít zároveň možnost ji zrušit a dále používat pouze přihlašovací kód," říká Milan Tománek, šéf komunikace ČSOB.

Za první pololetí bylo přes internetové bankovnictví v ČSOB provedeno 6,8 milionu transakcí, v meziročním srovnání jich přibylo o 69 procent.

Peníze od pokladní

Během čtrnácti dnů chtějí zástupci banky oznámit i nový projekt, takzvaný cashback. V principu jde o to, že zákazník má možnost si při placení kartou u pokladny obchodu říct, že chce navíc vybrat i nějakou hotovost ze svého účtu.

Podle všeho však bude smlouva uzavřena jen s jedním partnerem, takže tuto službu nebudou moci klienti banky využívat všude, kde lze platit kartou, ale jenom ve vybraných obchodech.

Plný provoz bude zahájen nejpozději měsíc před koncem roku, aby fungoval už při vánočních nákupech. ČSOB však tají svého partnera, hodlá ho prozradit, až spustí zkušební provoz.

Jako první spustila v Česku omezeně službu cashback firma Datart, funguje s kreditní kartou Datart Cetelem v obchodech s elektronikou.

Například v USA či Velké Británii je tato služba zcela běžná a využívá ji většina držitelů karet.

Foto: Aktuálně.cz

Čtvrtina všech zisků

Největší banka v Česku dnes zároveň zveřejnila výsledky svého hospodaření za první pololetí roku 2006. Udržitelný čistý zisk, tedy očištěný o mimořádné vlivy, jí meziročně vzrostl o devatenáct procent a dosáhl 5,42 miliard korun.

Díky objemům úvěrů a vkladů vzrostl čistý výnos z úroků na téměř 8,5 miliardy korun. To je o devět procent lepší výsledek než v loňském roce.

Podle statistik České národní banky v prvním pololetí vydělaly české banky 21 miliard korun. ČSOB se tak na tomto koláči podílela jednou čtvrtinou.

V Česku působí 37 bank a oproti loňskému pololetí je výsledek všech bank dohromady o 1,7 miliardy nižší.

Mateřská společnost KBC, které ČSOB patří, v dopoledních hodinách také zveřejnila své výsledky za prvních šest měsíců tohoto roku.

Foto: KBC

Čistý zisk jí vzrostl o 41 procent na 1,7 miliardy eur, tedy asi 47 miliardy korun. Za celý rok pak počítá se ziskem minimálně 3,2 miliardy euro.

Bez zahrnutí jednorázových položek, například prodeje kancelářských budov v České republice, a některých dalších faktorů se pololetní zisk zvýšil pouze o 21 procent na 1,410 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy