ČKA: V pohledávce musel být poklad

Adam Junek
5. 8. 2006 0:00
Analýza - Za pohledávku, kvůli níž byla Radka Kafková z ČKA zatčena, zaplatil kupec trojnásobek požadované ceny. Proč šla cena tak vysoko?

Inkriminovanou třímiliardovou pohledávku za společností Cetus, která patřila do skupiny zkrachovalé Investiční a Poštovní banky, ocenila Česká konsolidační agentura a jí najatí experti na necelých dvě stě milionů korun. Kupec, neznámá britská společnost Arrowrise, ji nakonec získala za 560 milionů, tedy bezmála trojnásobek vyvolávací ceny. I druhý zájemce, česká firma GBI Investments, nabídl mnohem více, než žádala agentura - konkrétně 360 milionů.

Pohledávka by se mohla vrátit

Proč někdo nabídne trojnásobek? Logika říká, že musí cítit, nebo spíš vědět, že je ve firmě Cetus ukryt nějaký "poklad", o němž ČKA nevěděla. To by ostatně potvrzovalo spekulaci, že půjde o někoho hodně blízkého buď přímo Cetusu, nebo IPB. Jen takoví lidé mají totiž přehled, co přesně se za pohledávkou skrývá.

Infobox
Autor fotografie: http://www.czka.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

"Jednou možností je, že jde o někoho, kdo si potřebuje ohlídat, aby skončily všechny promlčecí lhůty, které se vztahují na někdejší obchody Cetusu. Anebo je naopak chce ještě využít," řekl deníku Aktuálně.cz právní expert, který se pohledávkám věnuje, nepřál si však být ve spojitosti s ČKA jmenován.

Nový majitel pohledávky by se tak snažil ochránit před nějakými hrozícími spory, které by se mohly k podnikání Cetusu vztahovat. V opačném případě může jít o někoho, kdo chce takovéto spory vyvolat.

Navíc podle již citovaného experta může existovat možnost, že ČKA časem o zaplacenou vysokou částku 560 milionů přijde. "Ve smlouvě může být nějaká malá formální chyba, díky níž pak může být celá transakce zneplatněna. Po promlčení všech lhůt by pak mohl současný majitel pohledávku zkusit vrátit," vysvětlil znalec.

Poklad mohl být až miliardový

Možností číslo dvě je, že v Cetusu bylo více prostředků na pokrytí dluhu, než tušila konsolidační agentura. Tomu ostatně odpovídá i zpráva policie, že na účtech firmy zajistila 420 milionů korun a také cenné papíry za čtvrt miliardy. Už tak by si tedy ten, kdo stojí za Arrowrise, mohl přijít až na 110 milionů zisku.

Nicméně podle informovaných zdrojů mohlo být v Cetusu peněz ještě víc, a to až o 800 milionů. Cetus totiž díky svému napojení na IPB měl ve svém portfoliu "slavný" podřízený dluh zkrachovalé banky v této hodnotě. A za ty ručí stát. Jako první na možnost, že někde v Cetusu jsou buď dluhopisy, nebo peníze z jejich vypořádání, upozornil týdeník Ekonom.

Pokud je vlastníci firmy vypořádali do roku 2003, dostali k nim i prémii. Celkem tedy bezmála miliardu korun. A ta se nemohla z firmy jen tak "vypařit".

"Když jsem v roce 2001 z Cetusu odcházel, dluhopisy tam byly," potvrdil Ekonomu Marek Šoltés, bývalý hlavní akcionář Cetusu a blízký přítel hlavního stratéga IPB Libora Procházky. Kam se poděly potom, neví.

Podle lidí dobře seznámených se situací kolem krachu IPB, kteří hovoří o případu jen pod podmínkou anonymity, musí být nějakým způsobem v Cetusu ukryty dluhopisy za minimální hodnotu 300 až 500 milionů.

Jestli jsou vypořádány a nějak vyvedeny z firmy nebo v ní ještě leží, je však otázkou, řekli tito lidé Aktuálně cz.

Likvidátorka kladla překážky

Nabízí se otázka, proč ČKA nevěděla, že Cetus je "plnější pokladničkou", než se zdálo. Vycházela totiž při odhadování ceny pohledávky jen z údaje, že na kontech firmy je již zmíněných 420 milionů.

"Museli jsme vycházet z veřejně dostupných informací, likvidátorka firmy nás vůbec nepustila k žádným údajům," řekl již dříve Zdeněk Čáp, šéf ČKA. "Agentura nemá žádné právní nástroje, jak tyto informace získat," doplnila jej mluvčí Szukalská.

Likvidátorka Daniela Jablonská navíc od počátku tvrdila, že věřitelů Cetusu je více než jen ČKA. Proto odmítala vydat peníze z účtů a agentura kvůli tomu také ocenila pohledávku na necelých 200 milionů. Počítalo se při tom s dlouhotrvajícími soudními spory a náklady na ně.

Proč je ve vazbě

Odpovědi na výše uvedené otázky by mohly objasnit, za co mohla být Radka Kafková, dnes už bývalá členka představenstva ČKA, uplacena. Smlouvu totiž se zástupci Arrowrise sepisovala právě ona, ač původně ČKA tvrdila opak. Jinak totiž Kafková neměla na rozhodování o kupci vliv.

Podle informací České televize a Mladé fronty Dnes staví policie své obvinění na tom, že Kafková dalším dvěma obviněným - bývalému zaměstnanci ČKA Tykvovi a podnikateli Pavlu Hráchovi - poskytovala za úplatu detailní informace o postupu agentury při prodeji pohledávky Cetusu a měla výrazně přispět i k tomu, že se pohledávka prodávala samostatně. Oba obvinění muži byli podle policie pouhými prostředníky pro někoho dalšího.

Pochybení však agentura odmítá. Odvolává se přitom na výsledky vnitřního auditu, které říkají, že celá transakce proběhla naprosto standardně. "Smlouva vychází ze standardního vzoru, který je součástí předpisové základny ČKA, a je koncipována tak, aby eliminovala veškerá budoucí možná rizika soudních sporů," dodává mluvčí agentury Jana Szukalská.

 

Právě se děje

Další zprávy