Bernard krize netrápí, letos se chystá na rekord

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 12. 2009 11:45
Produkce piva v Česku klesá, ale Bernard vyrobí o osm procent víc.

Humpolec - Když přijde na pivo a úspory, Češi raději ušetří někde jinde. Platí to nepochybně alespoň o těch, kdo patří mezi příznivce humpoleckého rodinného pivovaru Bernard.

Přestože totiž krize snížila produkci piva v Česku asi o desetinu, Bernard se letos chystá na rekordní výstav 200 tisíc hektolitrů. V porovnání s loňským rokem to představuje asi osmiprocentní nárůst.

"Ke zlepšení ročních výsledků přispělo zachování tradiční výroby piva, zvýšení obchodních aktivit i růst zájmu o nealkoholické druhy piva," řekl ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Nadcházející Vánoce pro pivovar představují druhý vrchol sezony. Obvykle totiž prodej piva přes svátky stoupá oproti ostatním zimním měsícům o pětinu.

Aniž by věštili budoucnost z karet, předvídají v Bernardu letošní rekord na základě výsledků za první tři čtvrtletí letošního roku. Patnáct tisíc hektolitrů představuje meziroční zvýšení o 9,3 procenta. Tržby se z loňských 245 milionů korun zvýšily na 274 milionů.

"Přesto zůstáváme v hodnocení opatrní, protože příští rok bude velice složitý, a to nejenom kvůli zvýšení spotřební daně a jednoprocentnímu zvýšení DPH," dodal mluvčí.

Letos rodinný pivovar investoval 24 milionů do modernizace výroby, v níž chce pokračovat i příští rok. Většinu svého nepasterizovaného piva prodá v Česku, jen 12 procent putuje za hranice, z toho nejčastěji na Slovensko. Od roku 2006 vyrábí v Humpolci i nealkoholické pivo a postupně se vypracovali na čtvrtého největšího výrobce nealko piva v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy