Benzínka za humny? Máte právo do toho mluvit

Tomáš Fránek
29. 4. 2008 23:10
Soud: Fyzická hranice mezi sousedy nerozhoduje

Brno - Nesouhlasíte s tím, že vám za humny postaví benzínku nebo supermarket? I když váš pozemek nesousedí přímo s místem, kde má vyrůst například čerpací stanice nebo jiná kontroverzní stavba, i tak můžete být účastníky řízení o této stavbě.

Soudy ve sporu mezi úřady a lidmi, kterým se nelíbila výstavba nové čerpací stanice v Mikulovicích na Jesenicku, daly za pravdu nespokojeným občanům.

Úřady totiž rozhodly, že pozemek rodiny, která se chtěla do stavebního řízení o stavbě čerpací stanice zapojit, nesousedí přímo s místem, kde má benzínka stát a dělí jej 3,5 metrů široká silnice.

Neohrozí vás

Stavební úřad ve Zlatých Horách ale dospěl k závěru, že majitelé pozemku nebudou stavbou čerpací stanice, podle úřadu vzdálené celkem 31  metrů, a jejím užíváním přímo dotčeni, proto jim postavení účastníků řízení nepřísluší.

Nemohli tak v rámci stavebního řízení nijak ovlivnit to jak bude benzínka vypadat a jak bude provozována. Stěžovatelé měli obavy jak z porušení hlukových norem nebo z úniku škodlivých látek do spodních vod.

Rozhodnutí potvrdil také Olomoucký kraj.

Majitelé pozemků v blízkosti čerpací stanice se ale obrátili na soud. Krajský soud jejich žalobě vyhověl a rozhodnutí úřadů zrušil.

"Existence fyzické hranice mezi pozemkem stavebníka a jiné osoby není rozhodná. Rozhodné je, že je tu možnost, že by i přes jistou bagatelní vzdálenost mohlo dojít k porušení nebo ohrožení práv takové osoby," rozhodli ostravští soudci.

Zástupci kraje s tím ale nesouhlasili a poslali stížnost na Nejvyšší správní soud. Podle kraje existují odborné studie, že čerpací stanice okolí neohrozí, nehrozilo žádné nebezpečí, že by mohlo dojít k ohrožení práv lidí.

Nejvyšší správní soud ale stížnost kraje zamítl a potvrdil, to, že rozhodnutí olomouckých úředníků bylo nepřezkoumatelné.

Přes potok a cestu

Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudkyní Marií Součkovou se úředníci nevypořádali s námitkami majitelů pozemku, kteří chtěli být účastníky stavebního řízení.

Soudci navíc upozornili na verdikt Ústavního soudu. Ten uvedl, že práva vlastníci pozemků, které nesousedí přímo s místem, kde se staví, ale jsou například za potokem nebo za cestou, mohou být stavbou dotčeny.

A to omezuje pravomoc úředníků vyloučit je ze stavebního řízení o těchto stavbách.

 

Právě se děje

Další zprávy