Central Group u soudu. Stavař po něm chce miliony

Pavel Baroch
23. 4. 2008 10:00
Znalecký posudek: Central Group dluží 42,5 milionů
Nové bydlení v Pitkovicích - CENTRAL GROUP
Nové bydlení v Pitkovicích - CENTRAL GROUP | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z největších developerů v zemi - Central Group se musí před soudem hájit, proč nezaplatil stavební firmě Šnapka Stavby desítky milionů korun.

Městský soud v Praze přitom už společnosti v takzvaném platebním rozkazu nařídil, aby zatím zaplatila 9,6 milionů korun z první žaloby. Central Group se ovšem odvolal, takže bude následovat tradiční soudní přelíčení.

Spor mezi oběma společnostmi vznikl při stavbě nových bytových domů v Pitkovicích na jihozápadním okraji Prahy.

Znalecký posudek na 42,5 milionů korun

Podle znaleckých posudků, které si nechala společnost Šnapky Stavby vypracovat a do nichž Aktuálně.cz nahlédlo, dluží Central Group firmě Šnapka celkem 42,5 milionu korun, s úroky to je ještě o deset milionů víc.

"Jsme středně velká firma, je to pro nás obrovská zátěž," řekl Aktuálně.cz Ivan Šnapka, předseda představenstva stejnojmenné firmy, která zaměstnává sedmdesát až osmdesát lidí a jejíž roční obrat je něco přes 200 milionů korun.

Šnapka věří, že soud veškeré jeho požadavky potvrdí, jak už to učinil v prvním platebním příkazu. "Nezaplatili mi za některé vyúčtovací faktury po oboustranném odstoupení od smlouvy," tvrdí Ivan Šnapka.

Central Group se ke sporu nevyjádřil. Na otázky, které Aktuálně.cz poslalo mailem, firma neodpověděla. Nepomohlo ani několik telefonních urgencí.

Developerská společnost neodpověděla ani na otázku, jestli podobné spory vede i s jinými stavebními firmami, které pro ni staví v Praze a okolí nové bytové domy.

U soudu je pět žalob za čtyři domy

Firma Šnapka Stavby podala na Central Group k pražskému soudu celkem pět žalob, které se týkají stavby čtyř domů se 64 byty.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Smlouva s Centralem byla postavena tak, že developer zaplatil stavební firmě určitou částku peněz pokaždé, když byla dokončena určitá etapa stavby.

Jenže podle Šnapky to u každého domu bylo jinak a záleželo na zástupci Central Groupu, kdy faktury odsouhlasí. U jednoho domu například stačilo dokončit hrubé rozvody elektřiny, topení a vody, u dalšího se už musely osadit i krabičky na elektřinu nebo nanést omítky.

"Hledali záminky, jenom aby mi mohli zaplatit co nejpozději," je přesvědčen Ivan Šnapka. Jelikož se spory o placení faktur prohlubovaly, rozhodl se Šnapka pro radikální krok: Zastavil práce na dvou rozestavěných domech a odstoupil od smlouvy. Po několika dnech jednání Central Group vypověděl firmě Šnapka Stavby smlouvy i na další dva domy a spor o finanční vyrovnání se dostal až k soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy