Automobilka Tatra čelí exekuci, výroba aut pokračuje

Tomáš Fránek
21. 2. 2013 15:43
Dražba má být v Chebu, automobilka ale sídlí v Kopřivnici
Nové vozy Tatra
Nové vozy Tatra | Foto: Radek Pecák

Kopřivnice - Automobilka Tatra čelí kvůli dluhům ve výši 650 milionů korun exekuci, nařídil ji Okresní soud v Novém Jičíně.

Chebský exekutor David Kocz vydal příkaz, který se týká prodeje kopřivnického podniku. Vyplývá to z informací v internetovém Obchodním rejstříku firem. Server Ekonom, který o nařízené exekuci informoval jako první, uvedl, že dražební jednání se má konat 15. března v sídle exekutorského úřadu Cheb.

"Usnesením Okresního soudu v Novém Jičíně č. j. 53 EXE 1751/2012-11 byla nařízena exekuce oprávněného Composite Com a. s. proti povinnému TATRA, a. s., podle vykonatelného notářského zápisu," je napsáno v rejstříku. Správcem podniku je Ivan Návrat z Ostravy.

Prioritou fungování firmy

Předseda představenstva a generální ředitel Tatry Ronald Adams uvedl, že kroky podniknuté věřitelem jsou legálním způsobem, jak přimět současné akcionáře, aby se vzdali podílů ve společnosti Tatra. „Toto se nedotkne pracovních činností, zaměstnanců, zákazníků či dodavatelů společnosti Tatra. Je to záležitost mezi věřiteli a skupinou akcionářů," dodal Adams s tím, že automobilka má nyní od zákazníků objednávky na pět měsíců dopředu.

Společnost Composite Com sídlí ve východních Čechách a zabývá se velkoobchodem a také realitní činností.

"Potvrzujeme, že jsme v postavení věřitele vyvolali dražbu na majetek Tatra za účelem uspokojení našich pohledávek. Tuto cestu jsme zvolili, protože povede k rychlému řešení situace výhodnému jak pro nás jako věřitele, tak i pro podnik samotný," uvedl mediální zástupce firmy Andrej Čírtek.

Podle něj má společnost zájem na dalším fungování automobilky. "Tatra se nemusí obávat ani o běžící provozní financování, které není chystanou dražbou ohroženo. Od dražby očekáváme, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka, který plně uspokojí naše pohledávky," uvedl Čírtek. Výše pohledávek firmy je podle něj 650 milionů korun.

Dá někdo 300 milionů

Předsedou představenstva Composite Com je Jaroslav Strnad, jenž vlastní několik dalších firem, například společnost Excalibur Army. Ta má ve východních Čechách osm provozoven, věnuje se zejména obchodu s vojenským materiálem a technikou a jejími opravami.

Exekutor stanovil cenu podniku na zhruba 300 milionů korun. Dražební jistota činí sto milionů.

Tatra v loňském roce vyrobila 496 nákladních automobilů, což znamenalo meziroční pokles o téměř 30 procent. V letošním lednu však vyrobila 28 vozidel, což znamená meziroční růst o 100 procent.

V loňském roce Tatra vyvezla 447 automobilů, v letošním lednu 23. Hlavní exportní teritoria jsou Rusko a další republiky někdejšího SSSR, Izrael, Indie, Austrálie, USA a arabské státy.

Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Black River nyní drží 51 procent akcií, téměř 41 procent má Tatra Holdings, drobní akcionáři vlastní dohromady přibližně osm procent akcií.

Podívejte se, jak se zkouší nové Tatry


 

Právě se děje

Další zprávy