AAA Auto kvůli ztrátě upadlo v podezření

djl
13. 2. 2008 16:50
Firma zklamala investory, ze ztrát se chce dostat v Rusku
Foto: AAA Auto

Praha - Vedení firmy AAA Auto upadlo v podezření, že klamalo své investory. Firma totiž minulý týden zveřejnila, že její hospodaření za rok 2007 skončí ve ztrátě.

Na tom by ve světě podnikání nebylo nic neobvyklého. Autobazar ale ještě v září, kdy vstoupil na burzu, sliboval zisk osm milionů eur.

Proto se po oznámení ztráty začaly objevovat spekulace, jestli firma neklamala investory.

Situaci kolem firmy sleduje i ČNB, podle vyjádření mluvčího Martina Zúbka se ale zatím nechystá začít s vyšetřováním.

Akcie spadly o polovinu, firma nesrovnalosti popírá

Hodnota jedné akcie při vstupu na burzu byla 55 korun. Od samého začátku obchodování však rychle klesala, teď se pohybuje pod 26 korunami.

"Pokud vedení firmy o hrozící ztrátě vědělo, porušilo zákon o podnikání na kapitálovém trhu," říká právník Radek Pokorný.

Šéf a spolumajitel firmy Anthony Denny nesrovnalosti popírá. Jako příčiny uvádí nedostatek manažerů a opožděné otevírání nových poboček.

"Z našeho pohledu bylo všechno právně v pořádku, společnost všechna rizika zveřejnila a investory o nich informovala," řekl ale deníku Aktuálně.cz Jan Hladký z advokátní kanceláře Havel & Holásek. Ta autobazaru radila před emisí akcií.

"Bohužel se některá rizika, zejména ta spojená s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, naplnila v takovém rozsahu, že to překvapilo i je samotné," dodal.

Kompletní finanční výsledky AAA Auto vydá 28. února.

Pomůže expanze do Ruska

"Do dvou týdnů představím plán, jak se ze ztrát dostaneme," řekl Anthony Denny Hospodářským novinám.

Pomoci má i zahájení prodeje na ruském trhu. Tady AAA Auto jedná o spolupráci s finanční skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera, řekl Denny pro HN. Ve hře jsou ale i španělská Banco Santander a ruská Alfa Bank.

Za PPF by ruským zákazníkům na koupi aut půjčovala úvěrová firma Home Credit. Podle mluvčího Home Creditu Milana Tománka firmy jednají i o spolupráci na českém a slovenském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy