Česká ekonomika loni zpomalila růst. Nic negativního, reagují analytici a čekají lepší čísla

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 3. 2017 9:48
Česká ekonomika loni zpomalila růst a stoupla o 2,3 procenta. Za růstem HDP stála po celý uplynulý rok hlavně spotřeba domácností a zahraniční poptávka. Pro letošní rok analytici očekávají zrychlení růstu pod hranici tří procent.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika loni zpomalila růst na polovinu, stoupla o 2,3 procenta, potvrdil Český statický úřad svůj únorový předběžný odhad. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,9 procenta, zrychlil tak růst o 1,8 procenta ze třetího čtvrtletí. Zrychlil také mezičtvrtletní růst na 0,4 procenta, ve třetím čtvrtletí byl poloviční.

Slabší hodnota růstu za celý rok 2016 byla podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ING Bank, do velké míry způsobena meziročním propadem investic, což souvisí s vysokou srovnávací základnou z minulého roku, kdy se intenzivně dočerpávaly evropské fondy. V roce 2015 česká ekonomika rostla o 4,3 procenta. Nižší růst tak podle Seidlera není třeba brát negativně. Pro letošní rok očekává růst o 2,6 procenta.

Také poradenská firma PwC očekává v letošním roce zrychlení růstu tuzemského hrubého domácího produktu pod hranici tří procent. "Příznivé vyhlídky nám ukazuje průzkum mezi generálními řediteli významných českých firem, podle něhož většina dotázaných očekává růst a obává se nedostatku lidí. Právě nedostatek zaměstnanců napříč obory by v mnoha firmách mohl podvázat růstové ambice," varuje Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

Za celý rok i v samotném čtvrtém čtvrtletí byla za růstem ekonomiky hlavně spotřeba domácností a zahraniční poptávka. "Spotřeba domácností přispěla k růstu HDP 1,1 procentního bodu, zahraniční poptávka 1,2 procentního bodu. Investiční aktivita naopak po celý rok k růstu nepřispívala," uvedli statistici. Ekonomický růst se podle statistiků s výjimkou stavebnictví projevoval v roce 2016 napříč celým národním hospodářstvím.

Výdaje domácností se loni zvyšovaly zejména díky rostoucím nákupům předmětů dlouhodobé spotřeby, například automobilů. Rostly také výdaje ve všech ostatních kategoriích. Tvorba hrubého kapitálu byla naproti tomu o 1,3 procenta nižší než předloni.

"Pozitivním rysem ve struktuře HDP je kladný příspěvek čistých exportů k růstu, dosahující v posledním kvartálu 1,2 procentního bodu a za celý rok 1,0 procentního bodu. Zahraniční poptávka se tedy na růstu české ekonomiky v loňském roce podílela téměř polovinou, což je znakem vyváženosti růstu," dodal Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy