Umělci chtějí oživit chátrající slavné stavby Prahy

Věra Tůmová
30. 4. 2012 16:45
Umělci už nechtějí nechat chátrat slavné stavby. Videoprojekce na ně mají upozornit
Takhle vypadala břevnovská Kajetánka v roce 1999. Měla ale štěstí. Její rekonstrukce se chytl šikovný developer a dnes v ní jsou luxusní byty, kam se brzo začnou stěhovat majitelé.
Takhle vypadala břevnovská Kajetánka v roce 1999. Měla ale štěstí. Její rekonstrukce se chytl šikovný developer a dnes v ní jsou luxusní byty, kam se brzo začnou stěhovat majitelé. | Foto: ČTK

Praha - První květnový týden budou vybrané slavné chátrající stavby v Praze v centru pozornosti umělců. Ti, kterým není lhostejný havarijní stav některých proslulých domů a usedlostí, totiž hodlají každý večer nasvěcovat vybranou budovu speciální videoprojekcí.

Akce s názvem „Oživte si barák" má upozorňovat především na stav budov, jejichž majitelé nejsou nijak povinni o ně pečovat, přestože tyto domy či městská území mají velkou historickou paměť a významně se zapsaly do života obyvatel hlavního města Prahy.

Podle zástupce organizátorů Jáchyma Jakeše se začne promítat vždy po setmění zhruba ve 21 hodin. První videoprojekce se uskuteční poslední dubnový večer na činžovním domě Na Kocandě v Křižovnické ulici na Starém městě.

Prohlédněte si, jak z popela vstává pražská usedlost Kajetánka, ve fotogalerii vlevo od článku.

"V rámci projektu jsme vytipovali 30 nejohroženějších budov v Praze. Z nich pak bylo vybráno pět nejilustrativnějších. Jde o budovy ve vlastnictví města, ale i v soukromých rukách," upřesnil Jáchym Jakeš.

Na seznamu chátrajících domů, na které se bude promítat, je dále například usedlost Cibulka v pražských Košířích, činžovní dům v ulici Dukelských hrdinů v Holešovicích, rozpadající se budova Nádraží Vyšehrad či bývalé pražské městské lázně Na Slupi na Novém Městě.

Každé promítání bude mít vždy několik částí. Diváci shlédnou jednak několikaminutové tvůrčí video studentů uměleckých škol a dále pak i sedmiminutovou informační projekci o historii a současném stavu dané budovy. Projekce by měla podle Jakeše také vysvětlovat důvody žalostného stavu a snažit se ukázat na viníka, který jej způsobil.

Na realizaci celého projektu, který potrvá od 30. dubna do 4. května, se podílel i Národní památkový ústav a akci podpořila nadace Open Society Fund.

 

Právě se děje

Další zprávy