Máte nemovitost? Nezapomeňte zaplatit daň, čas se krátí

Věra Tůmová
26. 4. 2012 8:00
Vlastníky domů, bytů a pozemků čeká nyní každoroční povinnost zaplatit daň z nemovitosti
Foto: Richard Matiašek

Praha - V těchto dnech najdou lidé, kteří vlastní nějakou nemovitost, ve schránce pravidelný „pozdrav" od České daňové správy - složenku na zaplacení daně z nemovitostí. Tu je ve většině případů třeba zaplatit do konce května tak, aby peníze byly připsány na účet příslušného finančního úřadu do 31. května, upozorňuje Jaroslava Musilová z Generálního finančního ředitelství.

Do posledního květnového dne musí tuto daň uhradit všichni ti, jejichž roční daň nepřesáhne částku 5000 korun. Kdo má daň vypočítanou nad tuto hranici, může do 31. května zaplatit jen polovinu a druhou část pak musí doplatit do 30. listopadu letošního roku.

Daň z nemovitosti vyplývá podle Musilové celkem z 3 900 000 daňových přiznání. Kolika lidí se tato daňová povinnost v České republice týká, nejde ovšem podle ní určit, protože v jednom daňovém přiznání je možné uvést více nemovitostí.

Česká daňová správa rozesílala daňové složenky postupně od poloviny dubna do poloviny května. Aktuální výši daňové povinnosti i případný nedoplatek by se tak každý poplatník měl dozvědět ze složenky. Neplatí ale, že když složenka nedorazí, nevzniká povinnost daň zaplatit. Proto si termín pro placení pečlivě pohlídejte.

Jak nejrychleji zaplatit

Nejrychlejší a nejvýhodnější způsob zaplacení daně je podle Musilové bezhotovostním převodem z účtu na účet finančního úřadu. Kdo bude platit tímto způsobem, měl by peníze poslat o několik dní dříve tak, aby na účet finančního úřadu byly připsány nejpozději poslední květnový den. Daň je ovšem stále možné zaplatit i hotově na pokladnách finančních úřadů nebo na poště.

Počítejte s tím, že pokud se s placením daně z nemovitostí opozdíte déle než 4 dny, budete pravděpodobně platit úrok z prodlení.

 

Právě se děje

Další zprávy