Říjen na zahradě: vysajte listí a založte živý plot

Andrea Berniová
3. 10. 2012 10:33
S odstraňováním listí pomůže vysavač. V říjnu si můžete založit skalku nebo zasázet živý plot
Brzy se budete potýkat se spadaným listím
Brzy se budete potýkat se spadaným listím | Foto: Soňa Svobodová

Podzim už je v plném proudu a léto se jen občas připomene slunečnými dny. V září bylo možné založit nový trávník, případně ho obnovit. Kvetly poslední květiny, mohli jste česat plody jabloní a hrušní či ostružiníků. Dozrávala i vinná réva a také některé druhy zeleniny. Byl čas na sklízení bylinek. I o prázdné záhony je potřeba se postarat: okopejte je a pohnojte. V září jste ještě mohli vysazovat některé okrasné květiny, ale také jahodníky. Co tedy se zahradou v říjnu?

Zbavte se listí rychleji

Pestré barvy různých květů z vaší zahrady pomalu mizí, nahrazuje je listí zářící podzimními barvami. Listí také začne pomalu opadávat, což znamená nemilou povinnost pro vás: hrabání listí.

Pokud máte na zahradě několik listnatých stromů, nebo k vám vítr ještě fouká listí od sousedů, bude se vám tato práce zdát nekonečná. Shrabete listí na celé zahradě a druhý den můžete začít znovu.

Řešením by mohl být vysavač na listí. Seženete mnoho jejich typů. Často dokážou kromě vysávání i vyfukovat vzduch (to když potřebujete třeba vyfoukat listí ze záhonů) a také rozdrtit vysáté listí.

Co na podzim pokvete?

I v říjnu mohou vaši zahradu zdobit květy - třeba chryzantémy či begonie. Jaké rostliny už můžete začít vysazovat? Například listnatý živý plot, okrasné dřeviny (jehličnaté i listnaté) a také ovocné stromy, angrešt a rybíz, narcisy či tulipány.

Pokud jste si chtěli založit skalku, v říjnu můžete začít. Jestli pěstujete zimní odrůdy jablek a hrušek, v říjnu je sklidíte. Co se týče zeleninových záhonů, sklidíte v říjnu ještě třeba kořenovou zeleninu.

 

Právě se děje

Další zprávy