Robotická sekačka se o váš trávník postará sama

Andrea Berniová
16. 8. 2012 8:01
Líbilo by se vám, kdyby někdo posekal zahradu za vás? Automatická sekačka to zvládne
Robotická sekačka zvládne sekání zahrady sama
Robotická sekačka zvládne sekání zahrady sama | Foto: Mountfield

Pokud si zakládáte na svém trávníku a rádi se kocháte pohledem na zahradu pokrytou dokonalým zeleným kobercem, určitě už víte, že o trávník se musí pečovat. Ale co když ho nestíháte pravidelně sekat? Tato část údržby trávníku bývá dost časově náročná. Když ji zanedbáte a trávník necháte vyrůst příliš, začne řídnout. Co s tím?

Robotická sekačka seká i bez vás

Jestli opravdu nemáte na sekání trávníku dost času, nebo vás to prostě nebaví, existuje řešení: robotická sekačka. Ta zvládne upravit trávník i ve vaší nepřítomnosti. Oceníte ji tedy v případě, že jedete na delší dobu na dovolenou a bojíte se, že by vás čekal návrat do džungle. Robotická sekačka se o trávník postará sama, navíc můžete nastavit, kdy a jak často se má spouštět. Různé typy sekaček nabízejí různé funkce.

A co sekačka musí mít, aby mohla správně pracovat? Nejdůležitější je její nabíjecí stanice. Díky ní pak sekačka nepotřebuje žádné kabely. Nabíjecí stanici musíte na zahradě připevnit k zemi, to se většinou provádí dlouhými hřeby. Stanice ale musí někde brát energii, proto ji připojíte k napájecímu transformátoru.

Musíte sekačce vymezit prostor

Sekačka ale sama nepozná, kam může jet a kam ne, proto je potřeba její působiště vymezit. S tím pomůže obvodová smyčka, kterou vytvoříte z hraničního kabelu. Obejděte s ním celou zahradu a připevněte ho na různých místech tak, aby vždy vytvořil pro sekačku překážku. Za hraniční kabel se sekačka nedostane, anebo na ní můžete nastavit, o kolik centimetrů ho smí přesáhnout.

Nemusíte se bát, že bude smyčka z kabelu vidět. Můžete kabel umístit asi tak 2 centimetry pod zem, anebo ho natáhnout přímo na trávník a na několika místech připevnit k zemi. Kabel brzy zaroste a nebude viditelný. Jen dejte pozor, aby byl umístěný níž, než kde se při sekání pohybují břity sekačky.

 

Právě se děje

Další zprávy