Připadá vám vaše zahrada nudná? Založte si skalku

Andrea Berniová
14. 8. 2012 11:54
Co budete potřebovat? Zeminu, kameny a samozřejmě skalničky

Chcete svou zahradu ozvláštnit? Trávník po celé ploše vás nudí? Pak si na zahradě zkuste si založit skalku. Co budete potřebovat? Určitě několik čistých a dobře vypadajících kamenů a také část alespoň trochu svažitého terénu. Pokud je povrch vaší zahrady rovný, bude potřeba vytvořit menší svah uměle. Vyberte také tu správnou zeminu a zjistěte, jestli na skalku bude dopadat dost slunečného světla.

Co se týče zeminy, můžete použít tu klasickou, ale přidejte do ní trochu písku. Rostliny, které se na skalce pěstují, mají rády půdu s větší propustností.

Které rostliny patří mezi skalničky?

Nejdůležitější jsou právě rostliny, které na skalku umístíte, tedy skalničky. Které by to měly být? Typickou rostlinou umisťovanou na skalky je netřesk. Výhodou je jeho nenáročnost, nepotřebuje žádný speciální typ zeminy. Dobře bude na vaší skalce vypadat také lomikámen, který vám rozkvete na jaře. A co třeba mateřídouška? Víte, jak tato známá rostlina vlastně vypadá? Obohatí vaši skalku tmavě růžovým květem, a to od května až do konce léta. Navíc jí nevadí ani sucho a přímé sluneční světlo.

Už koncem zimy vám udělají radost barevné květy prvosenky. Ta ale naopak vyžaduje spíše stín a dostatek vlhkosti. A jaké rostliny jsou na skalku ještě vhodné? Je to třeba len či rozrazil.

Pozor na plevel

Dobře uspořádaná skalka vypadá opravdu esteticky. Můžete se kochat pohledem na ni, třeba když budete odpočívat na terase. Určitě dodá vaší zahradě nevšední vzhled a oživí jinak jednotvárný povrch tvořený pouze trávníkem.

O skalku ale musíte pečovat podobně jako o klasický záhon. Je potřeba ji vždy zbavovat spadaného listí a také budete bojovat s plevelem.

 

Právě se děje

Další zprávy