Září na zahradě: čeká vás sklízení plodů a boj s listím

Andrea Berniová
30. 8. 2012 9:00
Co zahrada potřebuje, když se léto chýlí ke konci? Nepřestávejte o ni pečovat
V září sklidíte jablka, ale i hrušky
V září sklidíte jablka, ale i hrušky | Foto: Ahold Slovakia

Léto pomalu končí a přichází podzim. Vaše zahrada vám tuto skutečnost spolehlivě připomene. Kromě pravidelné péče o trávník - tedy jeho sekání, zavlažování a hnojení - z něj nyní budete muset odstraňovat spadané listí. Pokud hodláte trávník založit nově, nebo ho obnovit, je v září vhodná doba.

Co ještě pokvete?

Kvetoucích rostlin už si příliš neužijete - bude jich čím dál méně. Mezi posledními květy najdete například některé druhy růží, ale také ibišek či hortenzie. Budete mít radost z ovocných stromů obsypaných plody. Co s velkým množstvím jablek či hrušek? Můžete je zavařovat, anebo z nich připravit mošt. Pokud chcete ovoce ještě nějakou dobu skladovat v syrovém stavu, důsledně oddělte zdravé plody od těch nahnilých. Plody byste měli uchovávat na chladném, temném a suchém místě. Kromě jablek a hrušek dozrávají také ostružiny a švestky, vlašské ořechy či vinná réva. Dále mohou dozrávat rajčata či okurky, ale také papriky a cukety. Prázdné záhony okopejte a pohnojte. Sklidit byste měli různé bylinky, například bazalku či majoránku.

Začněte vysazovat květiny, ale i keře

V září můžete začít s vysazováním některých okrasných květin, třeba lilií, růží či tulipánů, ale zapomenout byste neměli ani na jahodníky. Počátkem podzimu také můžete založit živý plot. Jehličnaté stromy, které zdobí vaši zahradu, je potřeba před zimou dostatečně zalévat.

Pokojové rostliny, které jste během léta nechávali venku, raději pomalu nanoste do interiéru. Pokud máte zahradní jezírko, odstraňujte z něj spadané listí, jinak by v něm mohlo tlít. Můžete sázet stromy a keře. Ani v září si neodpočinete od boje se škůdci a s plevelem.

 

Právě se děje

Další zprávy