Realitní obchod roku: Kancelářský Park mění majitele

Věra Tůmová
22. 7. 2013 17:00
Jedná se o vůbec největší prodej kancelářských objektů v České republice
Administrativní centrum The Park na pražském Chodově.
Administrativní centrum The Park na pražském Chodově. | Foto: Cushman & Wakefield

Praha - Dvanáct kancelářských budov na jižním okraji Prahy s názvem The Park právě změnilo majitele. Dosavadní vlastník, skupina tří německých investičních fondů společnost Aberdeen Asset Management Deutschland AG, oznámila dokončení prodeje celého komplexu.

Novým majitelem administrativního areálu The Park se stala pobočka přední globální firmy pro soukromé investice Starwood Capital Group.

Čtyři z budov vlastnila společnost Degi Europa, dalších sedm pak Degi International a poslední dvanáctou Degi Global Business. Celkové příjmy z téměř plně pronajatého komplexu byly podle zprávy specialistů z Cushman & Wakefield mírně nižší než poslední odhad tržní hodnoty provedený nezávislými odborníky.

Tajná obří cena

„Jedná se o vůbec největší transakci s kancelářskými objekty, k níž historicky na pražském trhu s nemovitostmi došlo," uvádí zpráva společnosti Cushman & Wakefield Česká republika a Slovensko (C&W), která zastupovala prodávající stranu.

Výše celé transakce je nicméně neveřejná. Podle Jitky Kvartkové z C&W není možné uvést ani interval, v jakém se prodejní cena areálu pohybovala.

„Naznačuje to, že se česká ekonomika v roce 2013 už zase vrací do formy. Dokončení prodeje takového rozsahu a složitosti ukazuje, že zahraniční kupci a banky mají o trh zájem a vnímají stabilitu a hodnotu, kterou Česká republika nabízí," poznamenává k ceně James Chapman, vedoucí investičního týmu společnosti C&W.

Foto: Cushman & Wakefield

Vzhledem k situaci na tuzemském nemovitostním trhu by se cena transakce měla podle Jana Krále z RE/MAX Commercial pohybovat okolo osmi miliard korun. „Velkou předností projektu The Park je totiž plné obsazení budov nejlepšími klienty s kvalitními nájemními kontrakty a také to, že se jedná o velice dobrou lokalitu, kterých není u nás mnoho," dodává Král.

Tucet domů v parku

Dvanáct kancelářských budov s celkovou pronajímatelnou plochou přibližně 116 tisíc metrů čtverečních nabízí poměrně širokou škálu služeb od zdravotního střediska, přes péči o děti až po tělocvičny a posilovny. V bezprostřední blízkosti budov jsou také velké parkové plochy s odpočinkovými zónami.

Foto: Cushman & Wakefield

Autorem podoby areálu administrativních budov The Park je architektonické studio Cigler Marani. Projektování i výstavba celého areálu se uskutečnily v průběhu několika let. Komplex na pražském Chodově tak zde vyrostl v letech 2003 až 2008. Do provozu se uváděly jednotlivé části komplexu po etapách.

Další velké nákupy

Na českém trhu s komerčními nemovitostmi se jen za první čtvrtletí letošního roku realizovalo podle analýzy poradenské společnosti C&W šest transakcí za 237 milionů eur (zhruba 6,12 miliardy korun).

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 to je desetinásobek. V roce 2012 investoři za první tři měsíce roku nakoupili nemovitosti pouze za 20 milionů eur (516,6 milionu korun).

Foto: Cushman & Wakefield

 

Právě se děje

Další zprávy