Investice do komerčních nemovitostí v ČR rostou

Věra Tůmová
4. 4. 2013 22:00
Očekávání prodávajících se u nás postupně stále více přibližují očekávání kupujících
Foto: Breda & Weinstein

Praha - Na tuzemském trhu s komerčními nemovitostmi se za první čtvrtletí letošního roku realizovalo šest transakcí za 237 milionů eur (zhruba 6,12 miliardy korun). Ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 to je desetinásobek. Uvádí to nejnovější analýza poradenské společnosti Cushman & Wakefield (C&W).

Vloni investoři za první tři měsíce roku nakoupili nemovitosti pouze za 20 milionů eur (516,6 milionu korun). Český trh s komerčními nemovitostmi tak patrně nabírá nový dech. Podle analytiků je reálné, že tato situace potrvá přinejmenším i v několika dalších měsících.

Pozitivní vyhlídky

„Český investiční trh po loňském slabém roce opět ožívá," konstatují experti. Podle nich by tak ani neměl zájem o investice do komerčních nemovitostí polevovat.

„Během několika týdnů by mělo dojít k uzavření dalších transakcí. V průběhu roku očekáváme několik velkých prodejů, které potvrdí rostoucí stabilitu realitního trhu," potvrzuje James Chapman, vedoucí investičního týmu Cushman & Wakefield v České republice a na Slovensku.

Zájem domácích a zahraničních investorů je přitom v současné době docela vyrovnaný. Obě skupiny investorů se nyní podle Chapmana shodně zaměřují především na kancelářské a maloobchodní budovy

Mezi tři nejvýznamnější transakce ve střední Evropě se řadí například koupě budovy Anděl Park B v Praze fondem GLL Real Estate Partners.

Za první tři měsíce letošního roku pak jedny z nejzajímavějších nemovitostních obchodů uskutečnily například společnosti Allianz, Invesco, NEPI, Kulczyk Silverstein Properties či  Hannover Real Estate. Investice do maloobchodních prostor byly naopak nejnižší od roku 2009.

Další země střední Evropy

Podobně pozitivní vývoj na trhu komerčních nemovitostí ale není ve středoevropském regionu všude. Přinejmenším v sousedním Polsku zaznamenali od ledna do března letošního roku pokles, a to až na polovinu.

„Ve srovnání s 818 miliony eur v prvním čtvrtletí 2012 činila letos výše investic „pouhých" 465 milionů eur," komentuje polský trh analýza. Podle ní se naopak ale zlepšila situace v Maďarsku, kde do komerčních nemovitostí nateklo během prvního čtvrtletí celkem 159 milionů eur.

Celková investice do komerčních nemovitostí ve střední Evropě se nicméně zlepšuje. Činí 958 milionů eur, což je podle analytiků o šest procent více, než kolik činí pětiletý průměr.

Analýza Cushman & Wakefield zahrnuje Českou republiku, Maďarsko,  Polsko, Rumunsko a Slovensko. Pozitivní nálada investorů naznačuje, že objem investic v letošním roce by mohl být přibližně stejný jako v roce 2012.

Z hlediska vývoje trhu v regionu jsou tedy analytici C&W poměrně optimističtí. „Poptávka ze strany investorů je i nadále nerovnoměrná, soustřeďuje se na vybrané země a sektory, s důrazem na základní produkty nacházející se na likvidních trzích," říká Charles Taylor z C&W a dále poznamenává, že návrat aktivity na český trh je dobré znamení. Děje se tak podle něj částečně v důsledku úpravy cen, kdy se očekávání prodávajících postupně stále více přibližují očekávání kupujících.


 

 

Právě se děje

Další zprávy