Čechům na pořízení nového bytu stačí sedm ročních platů

Věra Tůmová
25. 5. 2012 9:45
Na nový byt vydělávají Češi s průměrným příjmem stejně dlouho jako Britové či Nizozemci
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nejkratší dobu vydělávají na nový byt lidé v Dánsku. Na byt o velikosti 70 metrů čtverečních jim stačí 2,4násobek průměrného ročního hrubého příjmu. Češi musí vydělávat na vlastní bydlení zhruba třikrát déle. Jsme na tom ale překvapivě shodně s Brity a Nizozemci. Vyplývá to z výsledků nejnovější studie společnosti Deloitte, která porovnává ceny bydlení v letech 2010 a 2011 ve 12 zemích Evropy.

Na pořízení nového bytu tak Češi, Britové i Nizozemci potřebují minimálně sedm ročních hrubých platů. Zdaleka to ale není ten nejhorší výsledek. Kupříkladu ve Francii budete na nový byt potřebovat více než devět ročních hrubých platů.

Ceny nemovitostí se vyvíjely dosti odlišně

Studie společnosti Deloitte dále upozorňuje na to, že i celý vývoj evropského rezidenčního trhu v loňském roce vykazoval značné rozdíly.

„Meziroční změny cen rezidenčních nemovitostí se ve srovnávaných zemích značně lišily. Nevyšší růst cen vykazovala Francie následovaná Německem a Rakouskem. Naopak výrazný pokles cen zaznamenalo Maďarsko (pokles o 23,5 procenta) a Španělsko (pokles o 5,6 procenta)," komentuje vývoj cen nemovitostí v Evropě expertka Deloitte Diana Rádl Rogerová.

Předražené metropole

Nejdražší z analyzovaných evropských velkoměst bylo pro mnohé okouzlující město nad Seinou, tedy Paříž. Průměrná cena za nový byt se zde už pohybuje nad 8000 eur/m2. 

Hlavní město České republiky se do žebříčku zařadilo jako nejdražší město v rámci regionu střední Evropy. S částkou 2500 eur/m2 v roce 2012 je Praha srovnatelná například s Berlínem.

Praha je ale podle expertů z Deloitte zároveň jedním z mála evropských měst, kde ceny nových rezidenčních nemovitostí překračují průměr dané země více než dvojnásobně. Ve Frankfurtu a Hamburku je cena nových bytů ve srovnání s průměrem Německa dokonce 2,5násobná.

 Na opačné straně žebříčku se pohybují ceny bytů v regionu střední Evropy. V hlavním městě Maďarska, Budapešti, dosahovala v roce 2011 průměrná cena rezidenční nemovitosti 940 eur/m2.

Jasný dopad krize

Rapidně se snižuje i nová výstavba. V letech 2008 až 2011 se největší pokles v intenzitě bytové výstavby mezi zeměmi Evropské unie projevil ve Španělsku. I přes výrazný propad způsobený především ekonomickým ochlazením si však tato země vloni udržela v porovnání s průměrem EU vedoucí pozici v počtu dokončených bytových jednotek na 1000 obyvatel.

„Ve Španělsku byla před rozvinutím globální hypoteční krize rozestavěna celá řada velkých rezidenčních projektů, které se i přes ekonomické obtíže, klesající ceny a někdy i za cenu realizovaných ztrát dostavují," vysvětluje Diana Rádl Rogerová.

Ve srovnání celkové velikosti bytového fondu vykazovalo ze sledovaných zemí nejnižší hodnoty v roce 2011 Polsko (26 % pod průměrem Evropské unie). Naopak nejvíce bytů na 1000 obyvatel bylo v roce 2011 možno nalézt ve Španělsku (17 % nad průměrem Evropské unie) a Francii (12 % nad průměrem Evropské unie). Toto specifikum je dáno především existencí rozvinutých trhů s druhým či třetím bydlením (určeným k rekreaci). 

Nejvyšší náklady na bydlení ze sledovaných zemí vykazovalo v roce 2011 Dánsko a Francie. Celkové náklady na bydlení v těchto zemích překročily průměr Evropské unie o 70 %, respektive o 41 %.

--------------------------------------------------------------------------------

Plánujete koupi bytu na hypotéku? Hypoteční kalkulačka vám ji pomůže vypočítat..

 

Právě se děje

Další zprávy