Finep hodlá v Praze stavět další družstevní byty

Věra Tůmová
22. 5. 2012 7:30
Někteří developeři se výstavby družstevních bytů obávají, v Praze se ale stavět stejně budou
Foto: RSTS

Praha - Podle developerské společnosti Finep roste znovu zájem o družstevní bydlení. Rozhodla se proto postavit v hlavním městě Praze dalších několik set družstevních bytů, a to i přesto, že jiné velké developerské společnosti se do družstevní výstavby raději pouštět nechtějí.

"Ačkoliv většina klientů preferuje bydlení do osobního vlastnictví, výsledek analýzy jasně potvrdil vzrůstající trend poptávky po družstevním bydlení," vysvětluje důvod, proč se pro družstevní výstavbu rozhodli, generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický.

Expanze do družstevního bydlení ale není u Finepu ojedinělá. V tuto chvíli už má totiž společnost rozestavěno 62 družstevních bytů v projektu bytového družstva Habr na pražském Proseku.

Dalších 209 družstevních bytů má pak naplánováno stavět znovu na Proseku, dále pak i na Barrandově a v Hostivaři.

Pro a proti družstevnímu bydlení

Mezi hlavní výhody družstevního bydlení náleží podle expertů ze společnosti Finep například to, že při pořizování bytu je povinnost skládat vlastní hotovost významně menší. Stačí jen 25 procent z celkové částky. A celá tato část může být financována úvěrem ze stavebního spoření. Zbývajících 75 procent pak družstevník platí formou nájmu.

„Přínosem je také to, že klient nemusí bance prokazovat bonitu. Tedy nemusí mít žádné daňové přiznání ani potvrzení o výši příjmu," poznamenává dále Pardubický.

Podle ankety ČTK ale konkurence podobnou výstavbu neplánuje. Družstevní byty tak nehodlá stavět ani největší tuzemský stavitel bytů Central Group, ani třeba Ekospol.

Podle obchodního ředitele Central Group Jiřího Vajnera je totiž pravděpodobné, že forma družstevního bydlení bude zajímavá především pro ty, kteří nedosáhnou na úvěr pro koupi bytu do osobního vlastnictví.

 Tito lidé pak ale mohou mít podle odborníků z Central Group i Ekospolu díky neověření bonity problém i se splácením nájmu a do existenčních problémů se díky tomu může dostat celé družstvo.

Ve vlastním nás bydlí nejvíce

Podle posledního sčítání bytů je v České republice nyní 3,89 milionu trvale obydlených bytů. Z toho v soukromém vlastnictví jich je 64,5 procenta. Nájemních bytů je tak v Česku jen něco málo přes 17 procent a družstevních bytů je ještě méně. Žije v nich jen 11,1 procenta tuzemských domácností.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej bytů nejen v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy