Babiš prodal akcie své firmy Profrost Agrofertu skoro sedmkrát dráž než své manažerce

Tomáš Pergler
16. 3. 2017 15:05
Nynější předseda hnutí ANO prodal v roce 2010 akcie firmy Profrost svému holdingu Agrofert za více než půl miliardy korun. V témže roce ale prodával akcie stejné firmy mnohem levněji - manažerka Sokolová je v přepočtu získala téměř za sedminásobně nižší cenu. Není také zřejmé, jaký podíl v Profrostu Babiš prodával. Pokud to bylo po navýšení základního jmění, nechal si zaplatit půl miliardy za zlomek firmy.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Economia

Praha - Měly to být informace, které pomohou Andreji Babišovi rozptýlit pochybnosti, kde vzal peníze na korunové dluhopisy koncernu Agrofert za 1,5 miliardy korun. Přehled příjmů za rok 1996 až 2015, který mu zpracovaly auditorské firmy PWC a EY, ale vyvolává další otázky a podezření.

Podle dokumentů Babiš získal vedle běžných příjmů téměř 750 milionů korun z prodeje akcií ve třech firmách. Nejvíce, přes půl miliardy, dostal v roce 2010 za prodej šestnácti akcií ve společnosti Profrost, jež vyrábí zmrazené pečivo. Bližší pohled potvrzuje, že nešlo o obvyklou transakci.

Na obchody s akciemi Profrostu už upozornil například právník Aleš Rozehnal na serveru hlidacipes.org nebo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně.

Babiš v roce 2010 prodal podíl v Profrostu dvakrát. Ocenění akcií v jednom a druhém případě se přitom výrazně lišilo. Zatímco svému tehdejšímu holdingu Agrofert Babiš převedl 80 procent akcií Profrostu za 527 milionů, firmě svojí manažerky Simony Sokolové prodal 20 procent akcií Profrostu za 20,4 milionu - za jejich nominální hodnotu a tedy v přepočtu 6,5krát levněji.

Jinými slovy: v prvním případě celou firmu ocenil na téměř 660 milionů korun, ve druhém jí přiřkl pouze něco málo přes 100 milionů.

"Daňové právo, ve kterém jde zejména o výši zdanitelného výnosu na jedné straně a výši uznatelných nákladů na straně druhé, v zásadě požaduje provést transakci za tržních podmínek," říká přitom expert na oceňování z nadnárodní poradenské skupiny, jenž nechtěl zveřejnit své jméno. 

Vedení Agrofertu však odmítá, že by nákupy firem od Babiše porušilo zákon.

Čtěte více na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy