Známe Světové auto roku 2013. Brzy dostane sourozence

Petr Kučera Petr Kučera
28. 3. 2013 21:36
Titul World Car of the Year získal Volkswagen Golf, je i Evropským autem roku
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf | Foto: VW

New York - Titul Světové auto roku 2013 - World Car of the Year - získal nový Volkswagen Golf. Výsledky prestižní ankety byly vyhlášeny během mezinárodního autosalonu v New Yorku.

O vítězství sedmé generace Golfu rozhodla porota složená z 66 odborných novinářů z 23 zemí. Do soutěže se přihlásilo 42 nových vozů z celého světa. Do užšího výběru jich porota vybrala deset, do finále pak vedle VW Golf postoupily vozy Mercedes-Benz A-Class, Porsche Boxster / Cayman a "trojčata" Scion FR-S / Subaru BRZ / Toyota 86 (GT 86).

Kompaktní vůz VW Golf z Wolfsburgu byl před třemi týdny zvolen také Evropským autem roku (Car of the Year). Od svého uvedení na trh v listopadu 2012 získal už sedmnáct ocenění včetně titulů Auto roku 2013 v České republice, Die besten Autos 2013, Auto Trophy 2012 a Top Gear - All the car you'll ever need.

Titul World Performance Car 2013 si z New Yorku odveze Porsche Boxster / Cayma. Cenu krásy World Car Design of the Year získal Jaguar F-Type a ekologický titul World Green Car vyhrál Tesla Model S.

Podívejte se: Finalisté soutěží o světové a evropské auto roku

Modelovou paletu Golfu čeká v následujících měsících další rozšiřování. Na jaře budou uvedeny na trh sportovnější varianty Golf GTI a Golf GTD. Ve druhé polovině roku mají následovat nový Golf Variant a Golf TDI BlueMotion.

Fotogalerie: Premiéry na mezinárodním autosalonu v New Yorku

 

Právě se děje

Další zprávy