Ursula von der Leyenová se chystá příští týden do Prahy, sejde se s českými politiky

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 4. 2024 20:43
Ursula von der Leyenová se chystá příští týden do Prahy, sejde se s českými politiky

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci předvolební kampaně Evropské lidové strany, za kterou chce podruhé obhájit mandát v čele unijní exekutivy, se má setkat se zástupci českých stran, zejména s politiky z TOP09 a KDU-ČSL. Informoval o tom zdroj z EPP. Program se stále ještě upřesňuje.

Šéfka EK na začátku března získala oficiální nominaci Evropské lidové strany pro kandidaturu na druhý mandát. Německou političku na stranickém kongresu v Rumunsku podpořilo 400 delegátů evropských lidovců, proti jich bylo 89. Priority a hlavní výzvy pro další pětileté období jsou válka na Ukrajině, krize v Pásmu Gazy, nestabilita na Blízkém východě a vzestup Číny, sdělila tehdy von der Leyenová účastníkům kongresu.

EPP je v současné době největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Z českých politických subjektů jsou jejími členy KDU-ČSL a TOP09 a hnutí STAN. V předvolebních průzkumech zatím EPP jasně vede a na místo šéfa Evropské komise je zpravidla navrhován kandidát z frakce, která ve volbách získá nejvíce hlasů. Podle expertů tedy existuje velká šance, že von der Leyenová bude moci ve funkci zůstat.

 

Právě se děje

Další zprávy