Záchody na dálnici? Občas pohádka, často peklo

Radek Pecák Radek Pecák
25. 6. 2010 11:00
Ověřovali jsme, jak vypadají tuzemská odpočívadla na dálnici před začátkem hlavní sezony
Foto: Radek Pecák

Praha, Mikulov - Kvalita odpočívadel na českých dálnicích je na evropské úrovni. Takový byl titulek článku, který vloni na konci srpna na svých internetových stránkách zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic. Redaktor Aktuálně.cz se proto na konci června, ještě před začátkem hlavní turistické sezóny, vydal na cestu z Prahy do Břeclavi po dálnici D1 a D2, aby zjistil, zda je tvrzení ŘSD stále ještě pravdivé.

Foto: Radek Pecák

Nejdříve jsme ale otestovali odpočívadlo na 120. kilometru D1 ve směru z Brna na Prahu. O něm totiž víme, že si na něj řidiči často stěžují. Dorazili jsme na něj ve čtvrtek po jedné hodině odpoledne.

O existenci záchodů se taktně mlčí

Piktogramy na informační dopravní značce oznamující možnost zastávky, přítomnost zdejších záchodků nezmiňují. Jak jsme záhy zjistili, zřejmě je to záměr.

Odpočívadlo při pohledu z auta vypadá velmi přívětivě. Je dostatečně prostorné, všude kolem jsou krásně zelené vzrostlé stromy. Parkovat se má podél obou stran. Lidé si tu mohou v jednoduchém bufetu dát nějakou tu klobásu či polévku a také si odskočit na záchod.

Foto: Radek Pecák

Záchody jsou v jakési zděné buňce v zadní části parkoviště. Mají pánskou i dámskou část. Jelikož jsme v autě byli čistě mužská posádka, navštívili jsme pochopitelně pouze sekci pro pány. A výsledek? Pověsti o děsivé úrovni nelhaly.

Podlahu nikdo nemyl už hezky dlouho

Voda z kohoutku u umyvadla, které je hned u vchodu, teče, dokonce neustále, protože kohoutek není možné uzavřít. Už tady nás udeřil do nosu silný zápach moči a výkalů. O krok dále bylo ještě  hůře. Pode dvěma mušlemi, které samy o sobě vypadaly ještě v docela použitelném stavu, byla mazlavá tmavá špína. Zřejmě směs moči a bahna. Není divu, že les tu také zapáchá po moči. Než si zaneřádit boty, to raději velká část návštěvníků odpočívadla zamíří ulevit si mezi stromy.

Foto: Radek Pecák

Kabinka s mísou je tu pouze jediná. Použít ji však opravdu nelze. Prkénko sice nechybí, dokonce i splachování fungovalo, jenže mísa byla zpola ucpaná toaletními papíry a výkaly. Kolem na podlaze strašlivá špína. Tady nelze pobývat ani se zadrženým dechem a ucpaným nosem.

Je to v dámské části lepší?

Z druhé strany je vchod do části pro ženy. Dovnitř sice nejdeme, ale otevřenými dveřmi se dá do části interiéru nahlédnout. Vzhledem ke špíně na podlaze a povalujícímu se zmuchalnému papírovému kapesníku  se ale domníváme, že to tady o moc lepší, než v pánské části, nebude.

Foto: Radek Pecák

Stav záchodků je přitom tak trochu nepochopitelný. Samotná plocha odpočívadla byla totiž uklizená, kolem obvodu se nacházelo dostatečné množství hustě rozmístěných nádob na odpadky, které musely být nedávno vyprázdněny. To tedy svědčí o tom, že o odpočívadlo se někdo stará.

V pondělí čtěte kompletní test odpočívadel na D1, D2 a silnici první třídy č. 52 z Brna do Mikulova. Tedy ty silnice, po kterých nejčastěji odjíždí řidiči směřující na dovolenou například do Jugoslávie. Našli jsme i odpočívadlo s tureckými záchody.             

 

Právě se děje

Další zprávy