Z největšího setkání Opelů nakonec nic nebylo. Auta by prý mohla poničit louku

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
26. 6. 2023 15:01
O víkendu se mělo v německém Rüsselsheimu konat tradiční setkání majitelů vozů značky Opel, které dříve patřilo k největším veteránským akcím v Evropě. Soud ale na poslední chvíli vyslyšel námitky ekologů a celou akci zakázal.
Veterány značky Opel parkující na louce v Rüsselsheimu jsou minulostí.
Veterány značky Opel parkující na louce v Rüsselsheimu jsou minulostí. | Foto: Opel

Po tříleté koronavirové pauze se mělo uplynulou neděli do domovského města automobilky Opel sjet na tři tisíce plechových veteránů, počítalo se i s obvyklou účastí 30 tisíc návštěvníků. Jenže pouhé čtyři dny před začátkem akce přišla od Správního soudu v Darmstadtu nekompromisní stopka.

Sraz se v minulosti konal v parku Verna, v sousedství vily vnuka zakladatele automobilky Fritze von Opela. Veterány však parkovaly na loukách v sousedství řeky Mohan. Podle soudu neoprávněně, neboť toto území se nachází v prvním přírodním ochranném pásmu. Pořadatel akce, město Rüsselsheim, nebyl v časové tísni schopen přijít s náhradním řešením.

Soudní rozhodnutí tak ukončilo spor mezi městem Rüsselsheim a Organizací na ochrany přírody (BUND). Její okresní sdružení v minulosti město právě kvůli pořádání akce zažalovalo.

Zpravodajský portál Hessenschau cituje mluvčího správní rady organizace Herberta Debuse, který označil jednání rüsselsheimského magistrátu za "skandální". Magistrátu se podle něj nepodařilo získat oficiální souhlas a "místo toho se prostě rozhodl akci uspořádat".

Debus zároveň označil předešlá zdůvodnění magistrátu za "prohnanou nedbalost". Město totiž v minulosti argumentovalo, že louky v důsledku změn klimatu už dávno nejsou nedotčeným biotopem, a proto si nezaslouží takovou míru ochrany, jakou získaly v roce 1987. Loukami se navíc v letech 2018 a 2019 prohnala velká voda, která poslední zbytky biotopu odnesla.

Ekologové naopak míní, že právě kvůli nedávným záplavám je nutné, aby se místu "vyhnula jízda desítek veteránů najednou".

Internetové stránky časopisu Auto Motor und Sport citují spoluzakladatele setkání Heinze Zettla, který je zrušením akce "extrémně zklamaný", zároveň však nevěří, že by toto soudní rozhodnutí akci definitivně pohřbilo. "Musíme vymyslet nový koncept," říká Zettl s tím, že se příští setkání v roce 2024 snad nakonec přece jen uskuteční.

Veteránská scéna se v posledních letech potýká s čím dál většími obtížemi při pořádání podobných akcí. Z ekologických důvodů bylo letos zrušeno také setkání majitelů sportovních vozů Golf GTI u rakouského jezera Wörthersee, které mělo tradici od roku 1982. Protesty místních obyvatel se nevyhýbají ani každoroční setinové rallye Sachsen Classic, jejíž trasa vede zčásti i po severočeských silnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy