Patinovky míří do mlýna. Sraz bastlů ale ukazuje i motorky, kterými jiní pohrdají

Patinovky míří do mlýna. Sraz bastlů ale ukazuje i motorky, kterými jiní pohrdají
Přijet mohou samozřejmě nejenom motocykly, ale automobily.
Sraz ukazuje stroje bez příkras renovace, jde o patinovky a různě doupravované kousky.
Nadšení majitelé kousků, které by na běžném srazu veteránů za hvězdy asi nebyly.
Podle Kennyho jde o to se hlavně potkat a zve do mlýna na sraz nejen kamarády a známé. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Tomáš Javorek
Eva Srpová Eva Srpová
6. 6. 2024 11:35
Nadcházející víkend se v mlýně v Hradčanech-Kobeřicích na Prostějovsku setkají na unikátní akci motocyklové a automobilové veterány, které někteří často považují za odpad. Sraz patinovek a bastlů se koná už pošesté a těší se velké oblibě.

Sraz u Petra Buriana, kterému kamarádi neřeknou jinak než Kenny, má daleko od všech typických akcí věnujících se automobilovému a motocyklovému veteranismu v Česku. 

Každý rok v červnu, letos už pošesté, se do mlýna v Hradčanech-Kobeřicích na Prostějovsku sjedou jak krásné patinovky, jejichž cena v posledních letech významně roste, tak i stroje, které působí, že je zrovna někdo vytáhl ze stodoly nebo je narychlo složil z několika kousků, aby nechybělo to nejdůležitější a dalo se na nich jet.

"Jde přitom o stroje dochované v původním stavu a se zajímavým příběhem. Buďto mají nadšeného majitele, který o ně s láskou pečoval celé ty roky, nebo se jedná o zapomenutou motorku někde v garáži či stodole, kterou někdo vytáhl na světlo světa po mnoha desetiletích," vysvětluje Kenny.

A také pokračuje: "Samozřejmě ruku v ruce k tomu jdou dobové úpravy, kterým se dnes říká "zásah kutila", ale ty nám právě jasně dokazují tehdejší snahu se odlišit, kreativitu a odbornou šikovnost našich tátů a dědečků."

Organizátor připomíná, že u této unikátní akce je hlavně důležité se potkat, ne se vyloženě chlubit nablýskanými veterány po renovaci. "Motorka po renovaci je sice fajn, ale větší kouzlo má zachovalý originál. Pro mě je cennější člověk, který jezdí na motorce, byť s nějakými nedostatky, než aby stroj byl pintlich udělaný, stál na výstavce a nejezdilo se na něm," vysvětluje Kenny, proč sraz každoročně pořádá. 

Dříve se ostatně renovacím sám profesně věnoval, dnes už se specializuje výhradně na lakování. Událost se koná v areálu bývalého historického mlýna, který manželé Burianovi postupně opravují. 

Program je plánovaný na celý nadcházející víkend 7. až 9. června. V pátek se bude konat přednáška o historii četnictva a četnických humoreskách, v sobotu orientační závod, přednáška Dodgem po Route 66 a koncert D.U.B.music.

"Na mlýně je samozřejmě po dohodě a s rozumným příspěvkem možné i přespat. Zveme nové tváře, nejen kamarády. Podmínkou ale je, aby lidé přijeli po vlastní ose, aby byla sranda," dodává Kenny.

Podívejte se na fotky z minulých akcí, jak to na mlýně vypadá, když se sjedou patinovky a bastly všeho druhu a stáří.

 

Právě se děje

Další zprávy