Vláda chce potápějícímu se VW pomoct. Nezavírejte továrny, dáme dotace na elektroauta

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Volkswagen je v problémech. Hrozí, že zavře továrny a propustit by se mělo podle pesimistického scénáře až 30 tisíc zaměstnanců. Tamní vláda se zřejmě lekla a chce přispěchat na pomoc. Začalo se mluvit o tom, že by se opět spustily dotace na nákup elektroaut.
Foto: Volkswagen

Německý ministr hospodářství chce pomoci automobilce Volkswagen s překonáním obtížného období škrtů bez nutnosti zavírat v zemi továrny. Robert Habeck to podle agentury Reuters řekl na návštěvě koncernové továrny v Emdenu.

"Podnik má pro Německo klíčový význam," zdůraznil ministr už ve čtvrtek v Papenburgu. Dnes v Emdenu vyzval Volkswagen, aby továrny nezavíral. "Závody by měly být zachovány," řekl při návštěvě továrny VW v Emdenu s tím, že na to by se mělo zaměřit veškeré úsilí. Snižování struktury nákladů podle něj neznamená "chladnokrevně" ignorovat zaměstnance a ohrožovat výrobní lokality.

Habeck zároveň naznačil perspektivu nových dotačních opatření pro elektromobily. Politici by mohli pomoct se zlepšením rámce a vysláním správných signálů na trh, řekl.

Ministr chce také zajistit, aby opatření v oblasti personální politiky zůstala v rámci běžného kolektivního vyjednávání. Zdůraznil ale, že existují limity, co může jeho vláda pro podporu Volkswagenu udělat, a dodal, že struktura a životaschopnost podniku závisí na politice společnosti.

"Velkou část úkolů musí vyřešit Volkswagen sám," řekl novinářům. "To je práce firmy," dodal ministr Habeck.

Podle zprávy listu Manager Magazin by skupina v Německu mohla ve střednědobém horizontu zrušit až 30 000 pracovních míst. Společnost číslo nepotvrdila.

Habeck svolal na pondělí automobilový summit, kde chce debatovat o krizi v tomto odvětví. Podle ministerstva se ho vedle průmyslového svazu VDA a odborového svazu IG Metall zúčastní zástupci největších výrobců a dodavatelů automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy