Třetina reflexních vest neodráží světlo, zjistil test. Jak takovou poznat při nákupu?

Třetina reflexních vest neodráží světlo, zjistil test. Jak takovou poznat při nákupu?
Před odesláním do specializované laboratoře proběhl předběžný test...
... s pomocí referenční odrazové plošky a speciální čelové svítilny.
Reflexní vesty za šera, kdy rozdíl mezi funkčním a nefunkčním výrobkem ještě není tak patrný.
Fotografie ze stejného místa za tmy. Tady už je rozdíl ve viditelnosti značný.
Foto: ÖAMTC
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
21. 2. 2024 5:42
Pouze devět ze čtrnácti reflexních vest uspělo v testu rakouského autoklubu. Zbylých pět neodráželo světlo vůbec, nebo jen velmi slabě. Poradíme, na co pamatovat při objednávce vesty na internetu a jak postupovat při jejím nákupu v obchodě.

Reflexní vesta je součástí povinné výbavy auta, dokonce v některých zemích jich musí být na palubě tolik, kolik lidí ve voze právě cestuje.

Rakouský autoklub ÖAMTC však zjistil, že při nákupu lze až povážlivě často narazit na výrobek, který neodráží světlo vůbec, nebo jen velmi málo. Každý třetí nakoupený kus totiž v testu autoklubu propadl.

Vesty určené dospělým a dětem nakoupili testeři u internetových prodejců. "Nejprve jsme provedli rychlý test pomocí referenčních plošek, abychom zkontrolovali, zda odrazivost reflexních prvků, laicky označovaných jako reflexní proužky, odpovídá zákonné normě. A té nakonec vyhovělo jen devět ze 14 modelů. Ostatní vesty neodrážely ani zdaleka tolik světla, aby se normě byť jen přiblížily," uvádí technik rakouského autoklubu Steffan Kerbl.

Následná zkouška v certifikované světelné laboratoři výsledky rychlotestu vesměs potvrdila. Přesnějším testem v laboratorních podmínkách však nakonec prošla i jedna dětská vesta, která napoprvé neuspěla.

"Reflexní vesty mohou zachránit život, pokud ovšem fungují, jak mají. Vadné vesty jsou naopak životu nebezpečné. Protože než zjistíte, že na silnici nejste vidět, může být už pozdě," upozorňuje Kerbl.

Reflexní vesty přitom neslouží jen řidiči a posádce vozu, které má zrovna poruchu. Běžně je používají cyklisté, ale také třeba pěší v místech, kde vedle silnice není vybudovaný chodník. Ti všichni se snaží dodržovat staré dobré pravidlo "vidět a být viděn", nefunkční vesty ale žádnou ochranu nezajistí.

Jak ale při nákupu vadnou vestu odhalit? Autoklub doporučuje jednoduchý test: pokud máte při ruce baterku nebo svítilnu na mobilním telefonu, funkční reflexní proužky by měly zřetelně odrážet světlo i ze vzdálenosti kolem tří metrů. Naopak vesty bez dostatečné reflexní vrstvy odrážejí asi jen tolik světla jako běžný list bílého papíru.

Při nákupu vesty na internetu autoklub doporučuje s takovou vestou pozorně prostudovat doprovodný text k výrobku a sáhnout jen po takovém, který plní normu EN ISO 20471. Ale i tak není od věci provést doma světlený test s baterkou, než začneme vestu používat, míní odborník.

Klub zároveň připomíná, že nefunkční reflexní vrstva není jen nebezpečná pro toho, kdo ji oblékne, ale nepříjemnosti mohou nastat i při policejní kontrole. Pokud strážci pořádku usoudí, že reflexní vesta neplní svou funkci, hrozí řidiči vozu pokuta.

 

Právě se děje

Další zprávy