Těžké novinky z Kopřivnice. Tatra žije

Tomáš Rybecký
22. 4. 2013 13:10
Tatra ukázala své nejnovější produkty na veletrhu Bauma 2013
Foto: Tatra

Klasická česká značka prošla v posledních týdnech řadou změn. Novým majitelem Tatry se stala společnost TATRA TRUCKS a.s., která zajistila kontinuitu výroby a vzala na sebe veškeré aktivity automobilky. Další dobrou zprávou je zvýšení prodeje oproti loňskému roku.

Poprvé s novým majitelem se Tatra zúčastnila prestižní mezinárodní stavební výstavy BAUMA 2013. Třicátý ročník veletrhu stavební a těžařské techniky, nákladních vozidel a zařízení proběhl na výstavišti v bavorském Mnichově.

Tatra se o stánek dělila s německými dealery Gerhard Friedrich Metallbau und Fahrzeugehandel a DAF Berlin Nutzfahrzeuge Vertriebs- und Service GmbH a tato skupina připravila prezentaci současné špičky svého výrobního programu.

Nejmodernější modelovou řadu těžkých nákladních vozidel z Kopřivnice reprezentoval čtyřnápravový stavební sklápěč TATRA PHOENIX 8x8 s nosností až 16 t.

Originální podvozek tatrovácké koncepce s pohonnou jednotkou PACCAR  (DAF) jsou, stejně jako moderní kabina s vysoce komfortním interiérem, zárukou plného uspokojení nejpřísnějších zákaznických požadavků. Motory PACCAR MX-13 splňují emisní limity směrnice Euro V.

Tatra T815
Tatra T815 | Foto: Tatra

Speciální těžká nákladní vozidla reprezentuje důlní stavební vůz TATRA 815-732R90/39 8x8. K pohonu slouží původní vzduchem přímo chlazený vidlicový osmiválec TATRA v emisní specifikaci Euro V s maximálním výkonem 435 k.

Čtyřnápravový podvozek má nosnost náprav 9 t, 2 x 16 t a 9 t, přičemž první a poslední náprava jsou řiditelné. Kabina je pro důlní provoz uzpůsobená jak velikostí, tak zesílením střechy a celé konstrukce kabiny.

 

Právě se děje

Další zprávy