Automobilku Tatra přijel převzít nový majitel

ČTK ČTK
18. 3. 2013 12:52
Společnost Truck Development prý nechystá žádné propouštění ani omezování výroby
Zkušební polygon je přímo v areálu továrny
Zkušební polygon je přímo v areálu továrny | Foto: Radek Pecák

Kopřivnice - Předseda představenstva společnosti Truck Development Marek Galvas přijel do Kopřivnice převzít automobilku Tatra. Firma ji v pátek koupila za 176 milionů korun v dražbě, do níž se Tatra dostala kvůli dluhům.

Do podniku Galvas dorazil v pondělí krátce před polednem. "Chtěl bych požádat o strpení, než bude transakce dokončena, což může být asi za měsíc. Pak bychom samozřejmě poskytli adekvátní informace," uvedl Galvas. Dodal, že do dokončení transakce nebude firma nic komentovat ani dávat další vyjádření.

Správce podniku Ivan Návrata řekl, že ho vydražitel požádal, aby mu podnik předal. "Začneme podnik předávat dnes. Jakmile bude podnik předán, sepíše se zápis, na jehož základě se dostane do dispozice společnosti Truck Development," řekl Návrata.

Galvas už v pátek uvedl, že společnost nechystá žádné propouštění ani omezování výroby. Firma se musí dohodnout na vypořádání dluhu s největším věřitelem automobilky, společností Composite Com, která návrh na exekuci Tatry podala.

Dluh původně činil asi 650 milionů korun, automobilka se ale prodala za méně, a tak je potřeba vyřešit zbývající část. Hodnota Tatry byla stanovena na 1,765 miliardy korun, její závazky činily zhruba 1,5 miliardy korun.

Peníze poskytla J&T

Společnost Truck Development byla do obchodního rejstříku zapsána teprve před týdnem, Galvas uvedl, že to bylo účelově kvůli převzetí Tatry. Tento týden se bude snažit jmenovat nový management, s nikým z dosavadního vedení do něj nepočítá.

Prostředky společnosti Truck Development poskytla skupina J&T. Galvas potvrdil, že J&T stojí za ovládnutím Tatry, ale prý nejen ona. Nový majitel má podle něj připraveno úvěrové financování v řádech stovek milionů korun.

Hospodářské noviny v pondělí uvedly, že by do automobilky s velkou pravděpodobností měla vstoupit také skupina jejích věřitelů kolem zbrojaře Jaroslava Strnada a šéfa sléváren Promet Group René Matery, kteří oba působí ve společnosti Composite Com.

Mediální zástupce této společnosti Andrej Čírtek řekl, že Composite Com je společnost, ve které se Strnad s Materou spojili za účelem uspokojení svých pohledávek. "Composite Com jedná s cílem uspokojit své pohledávky, nikoli majetkově vstoupit do Tatry," řekl Čírtek.

Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Firmu od roku 2006 kontrolovali čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní dosavadním předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. V roce 2010 automobilka snížila svou více než sedmisetmilionovou ztrátu na 158 milionů korun, od té doby své hospodářské výsledky nezveřejnila.

Archivní fotky: Připomeňte si slavnou historii Tatry

 

Právě se děje

Další zprávy