Test 28 zimních gum: Čtyři propadly, sedm mělo na mále, velmi dobrá není žádná

Test 28 zimních gum: Čtyři propadly, sedm mělo na mále, velmi dobrá není žádná
Společný test autoklubů ADAC, ACS a ÖAMTC probíhá v zimních a jarních měsících v zúčastněných zemích i za polárním kruhem.
Jízda na sněhu je jednou z disciplín rozsáhlého testování.
Pneumatiky si však musí poradit i s jinými zimními nástrahami.
Jízda v hlubokém sněhu vyžaduje instalaci řetězů na poháněnou nápravu. Zobrazit 6 fotografií
Foto: ÖAMTC
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
před 3 hodinami
Společným testem německého, rakouského a švýcarského autoklubu prošly tentokrát hned dva oblíbené rozměry zimních pneumatik: 205/55 R16 a 215/55 R17. Obvykle dobře hodnocené značky a typy ani tentokrát úplně nezklamaly, nejvyšší hodnocení si však z testu neodnáší nikdo.

Obě výsledkové tabulky s pořadím testovaných pneumatik doslova hýří barvami. Tmavě zelená, obvykle používaná pro nejlépe hodnocené modely, však tentokrát chybí. A na hodnocení "dobrá" dosáhlo jen šest z 28 značek, zato sedm si odnáší "dostatečnou" a čtyři ve zkoušce zcela propadly. Zbytek, tedy celkem 11 gum, dopadlo "uspokojivě", tedy žádná sláva.

Test i tentokrát sledoval dvě hlavní kritéria: Jízdní vlastnosti, kde proběhly zkoušky na suché, mokré, zasněžené a zledovatělé jízdní dráze (tato část má v celkovém hodnocení 70% váhu). A pak také část věnovaná ekologii, kde se sleduje míra opotřebení a s ní související výpočet předpokládaného nájezdu, ale i spotřeba paliva (s váhou 30 %).

Foto: Aktuálně.cz

V kategorii 16" pneumatik se dobrého hodnocení dočkala trojice značek Continental, Goodyear a Michelin. Nemají zásadní nedostatky ve sledovaných disciplínách, navíc prokázaly, že se s nimi dá počítat na mnoho kilometrů.

Rozdíly mezi nimi odhalí až detailní rozbor - zatímco Continental exceluje v jízdních vlastnostech na mokré a zasněžené silnici, Michelin vyniká vysokým předpokládaným nájezdem. A Goodyear sice není úplně nejlepší ani v jedné kategorii, zato nabízí vyvážený kompromis mezi bezpečnou jízdou a opotřebením.

Se známkou "uspokojivá" odešly z testu 16" gum značky Hankook, Dunlop, Nokian a Falken. Od vítězné trojice je dělí celkově slabší výsledky, v žádné sledované disciplíně si však nevedly vysloveně zle. Mohou tedy být vhodnou volbou i proto, že jsou o poznání levnější. To ale rozhodně neplatí o čínské pneumatice značky Winrun, která si jako jediná u tohoto rozměru odnáší z testu "nedostatečnou", a to kvůli velmi špatnému chování na mokré silnici.

Foto: Aktuálně.cz

Jistým překvapením je známka "dostatečná" pro původně italské pneumatiky Pirelli a nizozemské Vredesteiny. Trochu paradoxně obě dvě shodně propadly v jízdě na suché silnici, přičemž na zasněžené a zledovatělé dráze si vedly obstojně. Čtveřici "čtyřkařů" pak doplňují ještě pneu Zeetex a GT Radial.

S rozměrem 215/55 R17 nastoupilo do testu 16 modelů, tentokrát je výsledek ještě o něco rozpačitější než u pneumatik o palec menších. I zde se z pelotonu vyčlenila trojice nejlepších - Goodyear, Dunlop a Vredestein, kterou lze bez váhání doporučit.

Foto: Aktuálně.cz

Zdaleka největší zastoupení u tohoto rozměru mají pneumatiky s hodnocením "uspokojivá", konkrétně značky Semperit, Hankook, Continental, Pirelli, Yokohama, Giti a Firestone. Mají dílčí přednosti i slabiny, v žádné z disciplín však zcela nepropadly. I tady platí, že jsou často levnější než značky na prvních třech místech, tentokrát to však neplatí vždy.

Foto: Aktuálně.cz

Pouze na "dostatečnou" dosáhly gumy Viking, Kumho a Maxxis. Všechny tři vynikají dlouhou životností, nerozumí si však se suchou silnicí. Ještě hůře pak dopadly pneumatiky Triangle WinterX TW 401 a Davanti Vintoura+, u kterých testeři zaznamenali závažné nedostatky při jízdě na mokru. Poněkud kuriózní vlastností pneumatiky Kenda Wintergen 2 KR501 je její hmotnost 12,4 kg. Váží o nezanedbatelných 3,6 kg víc než rozměrově srovnatelná guma Goodyear a vysloužila si tak slabé hodnocení v kategorii Ekologie.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud jde o celkové výsledky letošního velkého testu zimního obutí, lze opět konstatovat, že dokonalou pneumatiku, která by měla vynikající vlastnosti na zimní silnici a zároveň vykazovala nízké opotřebení a spotřebu paliva, se dosud nikomu vyvinout nepodařilo. Ty nejlepší zimní pneumatiky však umí oba tyto protichůdné požadavky dobře sladit, takže s nimi nakonec nikdo nešlápne vedle.

Mohlo by vás zajímat:

Spotlight Aktuálně.cz - Jiří Langmajer | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy