Navzdory covidu: Tesla je popáté za sebou v zisku. Meziročně se zvedl o celých 131 %

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
22. 10. 2020 10:02
Americkému výrobci elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí stoupl čistý zisk o 131 procent na 331 milionů dolarů (7,6 miliardy Kč). V kladných číslech je automobilka již páté čtvrtletí v řadě. Za poslední kvartál dodala rekordních 139 300 automobilů, na pozitivní výsledku se ale podílí i obchod s emisními povolenkami.
Tesla Model S, ilustrační foto.
Tesla Model S, ilustrační foto. | Foto: Tesla Motors

Automobilka má za sebou páté ziskové čtvrtletí a blíží se ke svému prvnímu ziskovému finančnímu roku. Tržby společnosti se od července do září meziročně zvýšily o 39 procent na 8,77 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní společnost Refinitiv očekávali tržby 8,36 miliardy dolarů.

Samotná automobilová divize utržila 7,6 miliardy dolarů, tedy o 42 procent více než za to samé období vloni. Díky tomu se jí daří držet vysoké marže, které dosahují 27,7 procenta, pro srovnání domácí Škoda měla vloni rentabilitu tržeb, tedy marži, ve výši 8,4 procenta. Americké firmě však zároveň opět pomohl prodej emisních povolenek konkurenčním automobilkám, za něž získala 397 milionu dolarů, tedy více než samotný zisk. 

Někteří odborníci pochybují o tom, že Tesla naplní svůj ambiciózní plán dodat za celý rok na trh půl milionu vozů. Automobilka si ho stanovila už před pandemií, a aby ho splnila, musela by v posledním čtvrtletí na trh dodat 182 000 vozů.

Automobilka však v oficiálním stanovisku tvrdí, že svůj plán splní. "Jeho splnění závisí na mezičtvrtletním navýšení výroby SUV Model Y v továrně ve Fremontu a také růstu produkce v čínské Šanghaji. Důležité je také zvýšit efektivitu v dodávání aut zákazníkům," doplňuje vyjádření společnosti.

Akcie společnosti po zveřejnění hospodářských výsledků stouply po konci obchodování o 4,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy