Muzeum nákladních aut Tatra rok po otevření. Nechybí nesmrtelná T111 ani sklápěč T147

Muzeum nákladních aut Tatra rok po otevření. Nechybí nesmrtelná T111 ani sklápěč T147
Poválečný autoprůmysl byl nejen v Československu na kolenou, jenomže ne všude se do už tak složitého obnovování výroby přidal i prvek centrálního plánování. Tatra 114 a po pozdějších úpravách 115 vůbec neměla vzniknout, byla totiž odvozená od Tatry 27b, kterou po válce v Kopřivnici nejprve začali dělat politickému plánu navzdory. Modernizací typu T27b a zástavbou naftového motoru pak vznikla Tatra 114 (na snímku) a z ní třeba prodloužením rozvoru nebo ložené plochy následně Tatra 115. Dohromady se vyrobilo lehce přes tisíc kusů obou typů silniční třítuny.
To Tatra 141 byla určená k tahání těžkých přívěsů - první specifikace uměla utáhnout až sto tun, pozdější T141B bez redukcí v kolech zvládla jen polovinu. Těchto nákladních aut vzniklo asi pět tisíc.
Na T138 navázala v roce 1972 Tatra 148, která byla už od pohledu jen její větší modernizací. Spolehlivým poznávacím znamením obou aut je provedení čelní masky. Výkon vzduchem chlazeného vznětového osmiválce stoupl, Tatra také zlepšila spolehlivost těžkého nákladního automobilu. Nosnost 12 tun zůstala, stejně jako nabídka rozličných karosářských verzí a pohonu 6x6 nebo 4x4. Toto je konkrétně T148 jako jednostranný sklápěč.
Na konci expozice pak čekají dvě unikátní verze Tatry 111. Autobagr T111D byl původně vyrobený pro armádu, počátkem 90. let se dostal do zemědělského družstva na Šumavě, odkud ho následně koupil současný majitel a pečlivě auto zrenovoval. Právě on jej do muzea zapůjčil.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 12. 2022 6:32
Symbolicky 17. listopadu otevíralo loni v Kopřivnici nové Muzeum nákladních automobilů Tatra. V expozici je tam vystavených na 80 nákladních či užitkových modelů a podvozků kopřivnické automobilky, nabízející průřez celou její historií. Redakce Aktuálně.cz expozici navštívila už při otevření, nyní se tam po roce vypravila znova. Na zajímavé exempláře se podívejte do galerie.
  • Na fotogalerii z doby před loňským otevřením, se podívejte zde.
  • Fotogalerii z muzea osobních aut v Kopřivnici najdete zde.
 

Právě se děje

Další zprávy