Švýcarsko od srpna zavede elektronickou dálniční známku. Pozor na podvodné prodejce

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
27. 7. 2023 15:40
Od 1. srpna je možné koupit švýcarskou dálniční známku také elektronicky. Vyjde na 40 franků a bez přirážky je k dostání pouze na jediné adrese.
Foto: ADAC

Švýcaři nově zavádějí možnost pořízení dálniční známky také v elektronické podobě. Oproti nalepovací nemá ta elektronická žádné zvláštní výhody: doba platnosti zůstává stejná, od 1. prosince předešlého roku do 31. ledna roku následujícího. Když si tedy někdo elektronicky koupí známku v srpnu, její platnost skončí už za šest měsíců. Známky na kratší dobu Švýcaři tradičně nenabízejí.

Protože české zákony neumožňují vlastnictví přenosné SPZ, jedinou výhodou elektronické známky zůstává jednoduchost jejího pořízení. S nákupem přes internet odpadá sháňka po prodejním místě, což může být problém zejména v noci.

Pořízení elektronické známky je do značné míry anonymní, úřady zajímá pouze kategorie vozidla, SPZ a země registrace. Volitelně může být poznávací značka zařazena do veřejné databáze, kde lze zkontrolovat, zda má konkrétní auto poplatek za vjezd na síť dálnic a státních silnic uhrazené. Tato možnost se doporučuje hlavně v případech, kdy auto společně sdílí více lidí.

Jediným oficiálním prodejcem švýcarské dálniční známky je v tuto chvíli Spolkový úřad pro clo a bezpečnost hranic (BAZG), který za tímto účelem zřídil webovou stránku e-vignette.ch. Jen na této adrese má motorista jistotu, že nezaplatí víc, než musí.

Jak se redakce Aktuálně.cz přesvědčila, na internetu je již několik prodejců, kteří známku od 1. srpna hodlají nabízet také . Ti si však k ceně účtují zatím nespecifikovaný "manipulační poplatek", který na oficiálních stránkách odpadá.

Po zkušenostech s prodejem známek jiných zemí je pravděpodobné, že cena u alternativních prodejců bude mnohem vyšší než ta oficiální, zpravidla jde o dvojnásobek. Naletět je však docela jednoduché - stránky vypadají seriózně a mají profesionální grafiku, což se o těch oficiálních zatím říci nedá.

V platnosti nadále zůstává i nalepovací známka. Zatím se neobjevily informace, že by ji Švýcarsko chtělo do budoucna rušit.

 

Právě se děje

Další zprávy