Stovky poškozených aut, zrušené lety. Na londýnském letišti Luton hořely garáže

Plameny šlehající z parkoviště na letišti Londýn Luton.
V patrových garážích londýnského letiště Luton včera večer vypukl požár.
Ten se začal šířit na třetím podlaží, podle hasičů šlo pravděpodobně o nehodu, jakkoliv příčina požáru je v šetření.
Jako první začalo pravděpodobně hořet jedno z naftových aut, od něj se pak i díky blízkosti zaparkovaných vozidel začaly plameny rychle šířit.
Podle svědků, které citovala mimo jiné britská BBC, se z garáží ozývaly i výbuchy.
Foto: Reuters
Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 10. 2023 15:13
Ohnivé automobilové peklo se včera večer rozpoutalo na londýnském letišti Luton, ležícím u stejnojmenného města v hrabství Bedfordshire. V patrových garážích tam začalo hořet jedno ze zaparkovaných aut, požár se pak i kvůli blízkosti vozů rychle rozšířil. Letiště až do středečního odpoledne zastavilo všechny lety.

"Z počátku to nevypadalo tak hrozně, bylo trochu zvláštní vidět auto v plamenech. Pak z ničeho nic přišla exploze a napříč parkovištěm se začaly šířit plameny jako z plamenometu. A auta pak prostě explodovala," popsal jeden ze svědků rádiu BBC události na londýnském letišti Luton. Asi ve tři čtvrtě na devět večer britského času tam ve třetím podlaží patrového parkoviště vypukl požár.

Jak popsali hasiči z hrabství Bedfordshire, požár se začal parkovištěm rychle šířit. Jeden z hasičů později pro BBC uvedl, že příčinou rychlého šíření byl i fakt, že auta byla zaparkovaná blízko u sebe. Parkoviště navíc nemělo rozprašovače vody. "Závažnost požáru vedla k výrazným strukturálním poškozením," uvedli hasiči směrem ke stavu budovy parkoviště.

Původně podle nich bylo v době vypuknutí požáru v garážích až 1200 automobilů (celková kapacita garáží je až 1900 vozidel), později ale doplnili, že spoustu z nich plameny nezasáhly a teď se je pokouší pomocí dočasné rampy dostat z poškozené patrové budovy ven. I tak mají být ale poničené stovky aut. Zpravodajský portál Sky News informuje o tom, že v době požáru bylo na místě 1500 aut, 1200 z nich bylo poškozeno.

Velitel hasičů Andy Hopkinson později pro BBC uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o něco jiného než náhodný požár. Ten se začal šířit od jednoho z vozů, podle Hopkinsona s naftovým motorem.

Pod kontrolu se požár povedlo dostat ve středu v deset hodin dopoledne britského času, minimálně do středeční patnácté hodiny jsou ale přerušeny všechny odlety i přílety na letiště. Podle počtu odbavených cestujících je Luton přitom páté největší letiště ve Velké Británii, loni přepravilo přes 13,3 milionu cestujících. Pro srovnání, největší letiště Heathrow jich přepravilo 61,6 milionu.

Hasičský sbor dále uvedl, že celkem pět lidí utrpělo při požáru zranění, čtyři hasiči a jeden zaměstnanec letiště se nadýchali kouře. Všichni ale byli propuštěni z nemocnice.

 

Právě se děje

Další zprávy